Elektroniikka-asentaja Joonatanin opiskelu koostui mielenkiintoisista projekteista

Ammattiosaajan haastattelussa opiskelukokemuksistaan kertoo elektroniikka-asentaja Joonatan Kivelä.

Mitä olet opiskellut?

Olen opiskellut tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon (elektroniikka-asentaja) sekä sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon (automaatioasentaja) Oulun seudun ammattiopistossa. Lisäksi olen suorittanut ammattikoulun rinnalla ylioppilastutkinnon kaksoistutkintona.

Miksi valitsit alan 9.-luokalla?

Minulle elektroniikka oli selvä valinta 9.-luokalla, koska olen halunnut sähkömieheksi niin pitkään kuin muistan. Jo ennen esikoulua unelma-ammattini oli sähköasentaja – minulla on olemassa jopa vanhoja kuvia, joissa olen taaperona tonkimassa isäni johtolaatikoita. Uskonkin, että lapsena sain kiinnostuksen alaan isältäni, koska myös hän on alalla.

Mikä opinnoissa oli mielenkiintoisinta?

Opinnoissani mielenkiintoisinta oli mielestäni Taitaja-kilpailut, sillä kilpailuissa pääsi koettamaan oman osaamisen rajoja. Opin joka reissulla valtavan määrän uutta tietoa. Kilpailutilanne opettaa paljon yksityiskohtia ja sen, mihin muut ihmiset kiinnittävät arvioinnissa huomiota.

Osallistuin kaksi kertaa Taitaja-kilpailuihin. Vuonna 2016 olin neljäs ja 2017 voitin kultaa. Voiton jälkeen otin osaa EM-karsintoihin, joiden kautta minut hyväksyttiin EuroSkills 2018 -kilpailijaksi.

Mistä yllätyit?

Opinnoissa yllätti moni asia. Eniten yllätyin opetustavasta, sillä se erosi paljon peruskoulussa opitusta tyylistä. Peruskoulussa olin tottunut minuuttiaikatauluun ja täydelliseen ohjeiden noudattamiseen, mutta ammattikoulussa opettajat antoivat paljon enemmän vapauksia.

Yllätyin myös siitä, että opettajat antoivat minun tehdä paljon omia projekteja oppimistöiden sijaan. Projektini käsittelivät kuitenkin samoja asioita opetuksen kanssa, joten ne luettiin mukaan opintoihin. Opettajat myös auttoivat ja kannustivat opinnoissani paljon esimerkiksi muokkaamalla opintosuunnitelmaa minun näköisekseni ja hankkimalla tavaraa projekteihin.

Mikä alassasi on parasta?

Mielestäni omassa ammatissani on parasta monipuolisuus. Vain mielikuvitus on rajana uusia projekteja keksittäessä, ja myös netistä löytyy paljon osia ja ideoita. Olen tykännyt kehitellä itselleni pieniä elämää helpottavia värkkejä, mutta myös korjannut muiden sähkölaitteita.
Lisäksi sähkö on luonnontieteellinen ala siinä missä vaikkapa matematiikka, joten se käyttäytyy tiettyjen sääntöjen mukaan. Sähkö tekee juuri niin kuin itse haluaa, on vain kyse siitä, miten sitä ohjataan.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Tulevaisuudessa haluaisin tehdä oman alan töitä mahdollisimman mukavassa työpaikassa. Minulla on nyt jo työpaikka, jossa pystyn näkemään itseni kymmenen vuoden päästä. Nyt opiskelujen jälkeen käyn armeijan, jonka jälkeen palaan töihin. Meillä on töissä suuri tuotteen kehitysprojekti menossa, minkä parissa uskon menevän vielä paljon aikaa.

Lisätietoja

 

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto ja tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto yhdistyvät tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnoksi 1.8.2020 alkaen. Uuden tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon mahdollisia osaamisaloista ja tutkintonimikkeistä päättää Opetushallitus tutkinnon perusteissa, jotka on tarkoitus antaa loppuvuodesta 2019. Tutkinnon perusteet julkaistaan ePerusteet-palvelussa eperusteet.opintopolku.fi.

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6