Reetta on tyytyväinen vaatetusalan opintoihinsa – ”En muista kertaakaan, että opetettava asia olisi ollut tylsää”

Ammattiosaajan haastattelussa opiskelukokemuksistaan kertoo vaatetusompelija Reetta Immonen.

Mitä olet opiskellut?

Olen valmistunut vaatetusompelijaksi Oulun seudun ammattiopistosta. Ennen tekstiili- ja muotialan opintoja olen käynyt lukion ja vuoden tieto- ja viestintätekniikkaa ammattikorkeassa.


Miten päädyit alalle?

Peruskoulussa minulla oli paljon suunnitelmia sen suhteen, mitä haluaisin tehdä. Yhdessä vaiheessa halusin opiskella lavastajaksi ja työskennellä teatterissa. Hain kuitenkin lukioon, mikä oli hyvä ratkaisu, sillä se antoi minulle lisäaikaa miettiä mitä tehdä elämälläni. Lukion jälkeen hain ammattikorkeakouluun, mutta ala ei kuitenkaan ollut sillä hetkellä oikea. Olin kiinnostunut ompelusta ja käsitöistä ja muistin peruskoulussa hakeneeni ammattikouluun. Harkitsin pitkään artesaanin ja vaatetusompelijan välillä, mutta lopulta päädyin tekstiili- ja muotialan pariin.


Mikä opinnoissa oli mielenkiintoisinta?

Hienointa oli huomata, kuinka luontevia opetettavat asiat olivat ja kuinka omalta ala tuntui. En muista kertaakaan, että opetettava asia olisi ollut tylsää. Suurin intohimoni oli kaavojen piirtäminen ja vaatteiden rakenteiden miettiminen. On edelleen maagista, kuinka kaksiulotteisesta kappaleesta tulee istuva ja toimiva vaate.


Mistä yllätyit?

Koulussa yllätyin, kuinka tekniseksi ala paljastui. Olin ajatellut sen olevan "käsityömäisempää" ja luovempaa. Meillä keskityttiin kuitenkin enemmän vaatteiden tekniseen luomiseen kuin niiden luovaan suunnitteluun. Aikaisempi mielikuvani opinnoista oli Project Runway -ohjelman kaltainen muodin luominen, mutta toisaalta en pettynyt todellisuuteenkaan.


Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Haluaisin työskennellä joko omassa yrityksessä tarjoten kaavoituspalvelua tai mallistoja kuluttajalle. Toinen unelmapaikka olisi suomalaisen vaatetusbrändin kanssa työskenteleminen. Tulevaisuudessa jatkan vaatetusalan opiskelua korkeakoulussa.

 

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6