Työ hiusalalla on monipuolista

Ammattiosaajan haastattelussa opiskelukokemuksistaan kertoo parturi–kampaaja Karoliina Tolvi.

Mitä olet opiskellut?

Olen opiskellut Salon seudun ammattiopistossa parturi-kampaajaksi. Nykyään on mahdollista valmistua joko parturiksi tai kampaajaksi, mutta itse en ole suuntautunut kumpaankaan, vaikka teenkin työelämässä enemmän kampaajan töitä.

Miksi valitsit alan 9.-luokalla?

Suoritin yläkoulussa TET-harjoittelun kaverini äidin parturi-kampaamossa, mikä innosti opiskelemaan hiusalaa.

Mikä opinnoissa oli mielenkiintoisinta?

Mielenkiintoisinta oli kampaukset ja värit, niitä tein kaikkein mieluiten. Toisaalta myös kemia ja se, mihin tuotteiden toiminta perustuu, kiinnosti ja kiinnostaa edelleen.

Mistä yllätyit?

Yllätyin siitä, kuinka paljon oppiminen ja kehittyminen vaatii toistoja, ja kuinka paljon kehittyminen on omasta motivaatiosta kiinni. Koulussa opetettavat asiat ovat perusjuttuja, ja jotta kehittyy paremmaksi, täytyy olla motivoitunut ja omata intohimoa alaa kohtaan.

Mikä alassasi on parasta?

Parasta on, ettei ole ikinä "valmis" – aina pystyy kehittymään, sillä uusia tuotteita ja tekniikoita tulee jatkuvasti alalle. Tällä alalla pystyy myös tekemään paljon erilaisia töitä, kuten toimimaan kouluttajana tai tekemään näytöksiä ja kuvauksia. Näitä kaikkia teen myös itse. Olen sellainen ihminen, että en jaksa pysyä liian kauan aloillani ja samassa hommassa. Vaihtelevuus pitää mielenkiintoa yllä ja sitä tällä alalla kyllä riittää!

Olen myös osallistunut alalla ollessani erilaisiin kilpailuihin, kuten Taitajaan, Hiusyrittäjien järjestämiin SM-kilpailuihin sekä erilaisiin kuvakilpailuihin. Tällä hetkellä valmentaudun työni ohessa EuroSkills 2018 -kilpailuun.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

Haluan jatkaa ehdottomasti kouluttamista, liiketyötä unohtamatta. Haluaisin myös jatkaa lavakilpailuja ja saada lisää kansainvälistä kokemusta.

Meillä on hiusalalla hyvä valmennustiimi ja EuroSkills-valmentautumisen aikana pystyn kehittymään ihan mielettömästi. Toivon myös pääseväni mukaan valmentamaan seuraavia ammattitaitokilpailijoita, koska se on myös valmentajalle todella opettavaista.

Joskus tulevaisuudessa toivon työskenteleväni ulkomailla. Toisaalta myös estenomin opinnot ammattikorkeakoulussa voisivat kiinnostaa. Katsotaan, mihin tie vie!

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6