Aleksi opiskelee turvallisuusalaa ja lähtee Sloveniaan vaihtoon

Aleksi Lepistö, 18 vuotta, opiskelee ensimmäistä vuotta turvallisuusalan perustutkintoa Oulun seudun ammattiopisto OSAOn Limingan toimipisteessä. Aleksi kertoo, että ensimmäisen 1,5 vuoden aikana opiskellaan turvallisuusalan perustaitoja sekä perehdytään erikoistumisvaihtoehtoihin, joita ovat vartiointitoiminta, pelastustoiminta sekä turvallisuustekninen toiminta.

Miten valitsit oman alasi? Mitkä tekijät vaikuttivat päätökseen?

Valitsin turvallisuusalan, koska mielessäni oli ollut pitkään poliisikouluun hakeutuminen toisen asteen koulutuksen jälkeen. Kun sain kuulla tästä koulusta opoltani, vaikutti tämä tosi hyvältä vaihtoehdolta antamaan pohjan turvallisuusalaa ja poliisikoulua varten. Toisena vaihtoehtonani oli lukio, mutta koska halusin enemmän käytännössä tapahtuvaa opiskelua, päätin hakea tänne. Kuitenkin vahvan peruskoulumenestyksen ansiosta halusin myös jatkaa ”yleissivistäviä” opintoja, joten päätin suorittaa kaksoistutkinnon ammatillisen koulutuksen rinnalla. Näin ajattelin saavani vielä vahvemmat mahdollisuudet jatko-opintoja varten, siltäkin varalta, että mieli muuttuu lopullisen ammatin suhteen.

Onko opiskelu vastannut odotuksiasi vai onko siinä ollut jotain yllätyksiä?

Ennen kouluun tulemistani, ajattelin opiskeluun sisältyvän paljon liikuntaa sekä käytännön opetusta. Teoreettisen opiskelun paljous tuli yllätyksenä, mutta toisaalta sellainen opiskelu ei ole koskaan ollut ongelma. Ajatukseni on, että on tärkeää saada jokin toisen asteen koulutus alle, josta sitten on hyvä jatkaa halumaamani seuraavaan kouluun.

Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Tyypillinen opiskelupäivä alkaa aamulla 8.30 ja päättyy iltapäivällä kahden aikoihin. Opintojen suorittaminen tapahtuu pääsääntöisesti itseopiskelutyylillä. Koulussa on jokaiselle oppilaalle tietokone käytettävissä, jolla he sitten hakevat tietoa ja tekevät annettuja tehtäviä omaa tahtia. Opettajat kiertelevät aina auttamassa luokassa tarpeen vaatiessa ja silloin tällöin otetaan katsauksia yhdessä joihinkin laajempiin tehtävänantoihin.
Liikuntaa on joka ryhmälle keskimäärin kaksi kahden tunnin mittaista tuntia viikossa, jolloin pääsee hyvin irtautumaan koneelta ja virkistämään ajatuksia. Liikuntatuntien sisältö vaihtelee tunneittain opiskelijoiden toiveiden mukaan. Lukiojakson aikana, päiväni saattavat jatkua aina n. viiteen saakka, mutta se ei ole ongelma, kun löytyy motivaatiota opiskella. Suoritan lukiossa neljää ainetta, mutta suunnitelmissa on ottaa vielä yksi aine lisää kirjoitettavaksi.
Viranomaisosioiden opetus vaikuttaa jonkin verran lukio-opintoihin, koska tunneilla on läsnäolovelvollisuus. Silloin osallistun enemmän iltalukion tunneille.

Mitä muuta olet oppinut kuin varsinaisesti omaan ammattiin liittyviä taitoja?

Ensimmäisenä mieleen tuleva ajatus on, että kaikki ei tulekaan helposti, vaan unelmien ja tavoitteiden eteen on oikeasti tehtävä uhrauksia ja paljon töitä. Henkilökohtaisesti olen saanut kuulla, että omat unelmani olisivat liian isoja, mutta tällaiset kommentit ovat vain antaneet lisää motivaatiota ja halua tehdä enemmän töitä oikeasti toteuttaakseni unelmat.

Millaisissa työpaikoissa olet ollut työssäoppimassa?

En ole vielä ollut varsinaisesti työssäoppimassa tai suorittanut näyttöjä, mutta joihinkin tehtäviin sisältyy käytännöllisen tehtävän tekeminen oikeassa kohteessa, kuten kaupassa tai koulussa. Tällaisen tarkoitus on päästää opiskelija näkemään teoreettisesti opiskeltujen aiheiden toiminta käytännössä. Opiskelijat tekevät uuden suunnitelman tai käyvät tarkastamassa ja mahdollisesti uusimassa jo valmiiksi olemassa olevan kameravalvontajärjestelmän toimivuuden kohteessa.

Oletko ollut ulkomaanjaksoilla?

Sain lukuvuoden päätteeksi mahdollisuuden päästä kansainväliseen vaihtoon Sloveniaan. Lähden toukokuun alussa ja vietän siellä kolme viikkoa tutustuen turvallisuusalan oppilaitoksen toimintaan sekä paikalliseen kulttuuriin.

Millaiset ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Koulun jälkeen suoritan armeijan toivottavasti laskuvarjojääkärinä, minkä jälkeen tarkoitus olisi lähteä mahdollisuuksien mukaan rauhanturvaajaksi vuodeksi. Jatkokouluttautumispaikkojen skaala on itselläni laajentunut opintojen aikana ja tällä hetkellä vaihtoehtoinani on mm. ensihoito, lääkäri, palo- ja pelastus tai poliisi ja rikostutkija. Näillä näkymin tuleva ammattini kuitenkin löytyy turvallisuusalan puolelta.

Tulevan ammatin ohelle olen myös ajatellut ystäväni kanssa perustaa pienen ravintola-alan yrityksen, mutta se on ollut vielä vasta mietintävaiheessa. Työskentely myös ulkomailla on toivottavasti jossakin vaiheessa mahdollista.

Teksti ja kuva: Oulun seudun ammattiopisto OSAO

Lisätietoja

 

Turvallisuusalan perustutkinto

Yhteiskunnan monimutkaistuminen ja ympäristön häiriötekijät lisäävät turva-alan monipuolisten palvelujen tarvetta. Yksityiseen turva-alaan kuuluvat vartiointi, yksityisetsivätoiminta, turvaurakointi, rakenteellinen turvallisuus, lukkosepäntoiminta ja tekniset valvontajärjestelmät, turvakonsultointi, tietoturvallisuus ja näihin liittyvä koulutus. Tutkinto antaa perusvalmiudet erilaisissa turva-alan tehtävissä työskentelylle.

TURVALLISUUSVALVOJA

Haluatko tietää lisää turvallisuusalan koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6