Eija taikoo kakkuja

Eija Kuningas teki harrastuksestaan ammatin aikuisena, ja opiskeli leipuri-kondiittoriksi Saimaan ammattiopisto Sammossa.

Luumäkeläinen Eija Kuningas opiskeli nuorena agrologiksi. Hän hoiti karjaa ja viljeli maata miehensä kanssa kotitilalla. Perheessä syötiin mahdottoman hienoja syntymäpäiväkakkuja, joihin Eija teki näyttäviä koristeita sokerimassasta. Kakkujen leipominen vei Eijan ensin bloggariksi ja lopulta leipuri-kondiittorin opintopolulle. Uuden ammatin oppiminen tuli ajankohtaiseksi, kun tilalla luovuttiin karjasta.

Eija kertoo, että päätyi Sampoon krokaanin takia. Hän etsi tietoa kruunumaisen hääleivonnaisen historiasta ja päätyi viestittelemään asiasta Sammon konditoriaopettaja Markku Vengasahon kanssa. Kun oppilaitoksessa järjestettiin vuosia myöhemmin aiheesta kurssi, kysyi Markku Eijaa kurssille mukaan.

– Olin miettinyt alan ammatillisia opintoja, mutta perustutkinnon tekeminen päiväopintoina olisi ollut vaikea järjestää. En halunnut myöskään viedä opiskelupaikkaa nuorelta. Sitten Markku kertoi, että voisin suorittaa perustutkinnon oppisopimuksella. En olisi osannut lähteä tähän ilman ohjausta, Eija kertoo.

Hän perusti opiskelua varten oman yrityksen, Kuningaskakut Oy:n, jonka kautta suoritti perustutkinnon. Leipurikondiittorin perustutkinnon lisäksi hän on suorittanut kondiittorikisällin ammattitutkinnon Sammossa.

– Tästä tuli uusi työura. Yksi asia on aina johtanut toiseen. Oman leipomoalan yrityksen vetäminen maaseudulla on pienimuotoista, mutta minulle on muodostunut kanta-asiakaskunta. Teen tilauksesta erikoiskakkujen lisäksi koristeita, pipareita ja konvehteja.

Opinnot veivät Eijan myös kilpailutoimintaan. Pari vuotta sitten hän oli mukana nuorten ammattitaidon WorldSkills-kilpailun harjoittelutiimissä ja teki lisäopintoina koeleivontoja Emeliina Papinniemelle, joka kilpaili Abu Dhabissa. Emeliina toikin silloin voiton kotiin. Syksyllä 2018 Eija sijoittui kolmanneksi valtakunnallisessa Makeamestari-kilpailussa. Parhaillaan Eija on Suomen kokkimaajoukkueen jäsen. Joukkueessa on mukana myös Emeliina Papinniemi.

– Yllätyksekseni olen huomannut nauttivani kilpailutilanteen tunnelmasta.
Uusi ammatti on tuonut Eijalle opetustehtäviä. Hän on pitänyt yhdessä entisen opettajansa Markun kanssa kakku-, suklaa- ja jälkiruokakursseja ja koulutuspäiviä Sammossa ja omia koulutuksia esimerkiksi kansalaisopistossa.

– Ilman ammatillista koulutusta en olisi edennyt tähän tilanteeseen ja saanut kaikkia näitä mahdollisuuksia. On ollut hienoa huomata, kuinka opettaja ja koko oppilaitos voivat kannustaa opiskelijoita eteenpäin uralla. Oppilaitoksissa tehdään myös kiinteää yhteistyötä alueen yrittäjien, teollisuuden ja muiden toimijoiden kanssa, Eija miettii.

Lisätietoja

 

Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealaan sisältyy meijeri- ja elintarviketeollisuus, joka jakautuu leipomo-, liha-, eines-, makeis-, mylly- ja panimoteollisuuteen. Alalla toimivien on tunnettava elintarviketeknologiaa, alkutuotantoa ja raaka-aineiden koostumus. Teknisen ammattitaidon lisäksi tarvitaan kykyä oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia ja työskennellä yhdessä toisten kanssa. Elintarvikevalvonnan siirtyminen viranomaisilta yritysten omaan valvontaan on lisännyt työn vaativuutta ja vastuullisuutta.

Alan tyypillisiä työpaikkoja ovat leipomot ja konditoriat, lihanleikkaamot ja makkaratehtaat, eines- ja makeistehtaat, myllyt ja panimot sekä elintarvikealan tuotteita myyvät kaupat. Meijeristit sijoittuvat meijeriteollisuuteen. Alallla on työpaikkoja pienistä pk-yrityksistä suuriin tuotantolaitoksiin.

ELINTARVIKKEIDEN VALMISTAJA
‒Elintarviketeknologian osaamisala

LEIPURI-KONDIITTORI
‒Leipomoalan osaamisala

LIHATUOTTEIDEN VALMISTAJA
‒Liha-alan osaamisala

MEIJERISTI
‒Meijerialan osaamisala

Haluatko tietää lisää elintarvikealan koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6