Emilia on automaalauksen suomenmestari

Automaalari Emilia Pääkkönen on suorittanut autoalan perustutkinnon Riveriassa. Opintojensa aikana hän osallistui kaksi kertaa ammattitaitokilpailu Taitajaan, jossa hän saavutti omassa lajissaan hopea- ja kultamitalit sekä koko kilpailun kirkkaimman palkinnon, Taitajien Taitajan tittelin. Nyt Emilia työskentelee K-Caaralla automaalarina ja valmentautuu kohti Venäjällä käytävää ammattitaidon MM-kilpailua.

”Olen suorittanut automaalarin perustutkinnon Riveria Joensuussa. Opiskelupaikan valinta 9.-luokalla oli kohtuullisen helppo. Muitakin aloja tuli mietittyä, mutta mieli palasi kuitenkin aina takaisin automaalauksen pariin.

Parhaimpana asiana opinnoistani jäi mieleen luokkamme yhteishenki. Tykkäsin myös siitä, että opinnoissa ja töissä sai edetä omaan tahtiin. Tiesin, että opiskelu painottuu enemmän tekemiseen kuin luokassa istumiseen, mutta yllätyin kuitenkin, kuinka paljon saimme tehdä itse heti alusta lähtien.

Osallistuin ammattitaidon SM-kilpailu Taitajaan ensimmäistä kertaa toisena opiskeluvuonnani. Taitaja2018-kilpailussa voitin hopeaa ja seuraavana vuonna Joensuussa mitali kirkastui kultaan. Joensuussa minut valittiin myös Taitajien Taitajaksi, ja voitin vuodeksi käyttööni uuden Nissan Qashqain.

Lähdin mukaan ammattitaitokilpailuihin, sillä halusin nähdä, kuinka hyvin pärjään ja millä tasolla oma ammattitaitoni on. Samalla halusin päästä haastamaan itseäni ja oppia siten uutta. Parasta kilpailemisessa on oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen sekä valmentautuessa että itse kilpailussa. Kilpailupäivän jälkeinen tunne on mahtava, kun tietää, että on antanut kaikkensa.

Kilpailuissa opituista taidoista on ollut hyötyä myös työelämässä. Olen huomannut, että ajankäytön suunnittelusta ja paineensietokyvystä on hyötyä työssä kuin työssä.

Tein paljon töitä jo ennen valmistumistani. Työskentelin oman alan töideni lisäksi muun muassa ruokakaupassa, jossa opin esimerkiksi asiakaspalvelutaitoja. Suoritin myös työssäoppimisjaksoja ensimmäisestä opiskeluvuodestani lähtien, olin muun muassa harjoittelussa EvoBus:n tehtaalla Saksassa. Tällä hetkellä työskentelen K-Caaralla.

Töissäni teen vauriokorjauksia sekä maalaan sekä uusia että vanhoja auton irto-osia. Työhön kuuluu paljon erilaisia vaiheita. Teen ensin pohjatyöt, eli pesen, hion, kittaan, ruiskutan kiveniskumassan, vedän saumamassoja ja ruiskutan hiomavärit ja pohjavärit. Suojaan maalattavan osan, etsin oikean värisävyn ja sekoitan värit. Vasta tämän jälkeen tapahtuu auton tai sen osan maalaus ja lakkaus. Uunituksen jälkeen poistan vielä roskat tai kiillotan häivytysrajan.

Työasuuni kuuluu työhousut, paita ja turvakengät. Töitä tehdessä pidän aina hanskoja käsissä ja pelttareita korvilla. Maalatessa minulla on maalaushaalari, hengityssuojain tai raitisilmamaski ja kumihanskat.

Itselleni mieluisin maalattava osa on uusi puskuri. Se ei ole helppo, mutta ei kovin vaikeakaan. Se on nopea, mutta maalatessa pitää kuitenkin keskittyä. Puskurista riippuen niissä voi olla erilaisia koloja, muotoja ja teräviä kantteja. Itselleni mieluisimmat työvaiheet ovat värin teko, maalaaminen ja suojaaminen.

Valmentaudun tällä hetkellä ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkillsiin Venäjälle. WorldSkills-kilpailussa olen osa Suomen ammattitaitomaajoukkuetta, johon kuuluu yhteensä 27 nuorta. Tuleva kilpailu jännittää vähän, mutta odotan koitosta kuitenkin positiivisin mielin. Lähden hakemaan kilpailusta ennen kaikkea uusia kokemuksia!”

Kuva 1: Irma Lehikoinen
Kuva 2: Riikka Hurri

Lisätietoja

 

Autoalan perustutkinto

Autoalan toimintaympäristö on kansainvälinen ja verkostoitunut. Alalla tarvitaan monenlaisia ja monipuolisia osaajia. Asiakaslähtöisyys ja palvelun laadun merkitys korostuvat kaikissa tehtävissä. Edellytyksinä ovat alan monipuolinen osaaminen, teknisten taitojen soveltaminen sekä hyvät asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot. Haasteina ovat uuden tekniikan jatkuva seuraaminen ja soveltaminen sekä materiaalien uudelleenkäyttö.

AUTOKORINKORJAAJA
– Autokorinkorjauksen osaamisala

AUTOMAALARI
– Automaalauksen osaamisala

AUTOMYYJÄ
– Automyynnin osaamisala

AJONEUVOASENTAJA
– Autotekniikan osaamisala

PIENKONEKORJAAJA
– Moottorikäyttöisten pienkoneiden korjauksen osaamisala

VARAOSAMYYJÄ
– Varaosamyynnin osaamisala

Haluatko tietää lisää autoalan ammateista ja oppilaitoksista? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6