Haaveet matkaoppaan työstä ajoivat Jaanan matkailualan opintoihin

Jaana Säkki opiskelee matkailualan perustutkintoa Turun ammatti-instituutissa. Opintojen kohokohtiin on kuulunut muun muassa opiskelijavaihto Singaporessa, joka kehitti kielitaitoa sekä poiki paljon uusia verkostoja ja kokemuksia.

”Opiskelen tällä hetkellä Turun ammatti-instituutissa vastaanottovirkailijaksi, ja suoritan samalla ylioppilastutkinnon. Valitsin kaksoistutkinnon, sillä haluan vielä jatkokouluttautua, ja luulen, että kaksoistutkinnosta on hyötyä myös tulevissa opinnoissa.

Yläkoulussa haaveenani oli tulla matkaoppaaksi. Turussa ei ollut mahdollista kouluttautua työhön suoraan peruskoulun jälkeen, joten päätin lähteä opiskelemaan matkailualaa ammattiopistoon.

Opiskelussa on ollut parasta päästä työssäoppimaan erilaisiin paikkoihin ja nähdä, mitä hotellityön kulisseissa tapahtuu. Asiakaspalvelutilanteet eivät ole koskaan samanlaisia. Työssäni saa ratkoa paljon ongelmatilanteita, ja jokainen työpäivä on erilainen. Hotellin vastaanottovirkailijana tapaan ihmisiä monista eri kulttuureista, mikä onkin omassa työssäni parasta.

Yllättävin tilanne opinnoissani on ollut, kun ensimmäisenä opiskeluvuonna osallistuimme luokan kanssa kokkikilpailuun, jossa kilpailimme ammattikokkia ja kolmannen vuoden opiskelijoita vastaan. Tehtävänä oli suunnitella kolme ruoka-annosta, jotka piti valmistaa suomalaisista raaka-aineista. Koko kilpailu kuvattiin Ylen nettisivuille.

Olen ollut myös opiskelijavaihdossa Singaporessa. Matkalla osallistuin paikallisille oppitunneille ja tutustuin, miten Singaporessa opetetaan tulevia vastaanottovirkailijoita. Koulutus oli hyvin erilaista. Sain esimerkiksi nähdä, kuinka toimintatavat vaikeissa asiakastilanteissa eroavat suomalaisista. Singaporessa opiskellaan paljon lainsäädäntöä ja kerroshoitoa, kun taas me Suomessa panostamme siihen, mitä tapahtuu vastaanottotiskin takana. Singaporessa tehdään myös paljon harjoituksia koulussa toisin kuin Suomessa, jossa harjoittelut tapahtuvat pääosin yrityksissä.

Matkan aikana tutustuin uuteen kulttuuriin, kehitin kielitaitoani ja sain kontakteja muihin nuoriin opiskelijoihin. Kaikki on Singaporessa paljon suurempaa, ja oli mielenkiintoista kokea, millaista koulunkäynti on isossa kaupunkivaltiossa.”

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6