Kohti kauneudenhoidon Taitaja-finaalia

Careerian opiskelija Milja-Mariia Lampi selvitti tammikuussa pidetyssä Taitaja2019-semifinaalissa tiensä Joensuussa 21.–23.5.2019 pidettävään finaaliin. Jo viime vuoden puolella kosmetologiksi valmistunut Milja-Mariia valmistuu keväällä 2019 Careeriasta kosmetiikkaneuvojaksi ja suorittaa valmistautuessaan ja osallistuessaan Taitaja2019-finaaliin tutkinnon osan, huippuosaajana toimiminen.

Taitaja-kilpailun osalta Milja-Mariia on jo konkari, sillä hän oli mukana kilpailussa kokeilemassa taitojaan jo ensimmäisenä opiskeluvuotena. Toisena opiskeluvuotena hän pääsi finaaliin, ja nyt Careeriassa jännitetään jälleen hänen puolestaan kevään 2019 finaalissa.

Milja-Mariian valmentajana toimii tämän keväänkin kilpailussa kauneudenhoitoalan ammatinopettaja Marika Lundahl.

– Olen ollut pitkään mukana Taitaja-toiminnassa, Milja-Mariia on jo kuudes valmennettavani. Valmentajan silmäni on jo harjaantunut näkemään potentiaaliset taitajat kuuden finaalin valmennettavan jälkeen. Ammatillisten taitojen lisäksi osallistujalta vaaditaan myös hyvä psyyke ja hermot, että “pokka pitää” tiukassakin tilanteessa, kertoo Marika Lundahl.

– Ainahan kilpailuissa jännittää, mutta nyt Taitaja-kilpailuun on vähän helpompi mennä, kun on jo kokemusta. Semifinaaleissa oli ennakkotehtävänä mainoksen tekeminen miesten kasvohoidosta määrätyllä kuvankäsittelyohjelmalla. Muut tehtävät olivat ripsien ja kulmien kestovärjäys, pikakäsihoito ja miesten kasvohoito, Milja-Mariia kertoo.

– Milja-Mariia suoriutui semifinaalin tehtävistä mallikkaasti. Tänä vuonna pisteitä annettiin erittäin tiukkojen arviointikriteereiden pohjalta, kehuu opettaja valmennettavaansa.

Joensuussa 21.–23.5.2019 pidettävässä finaalissa tehtäviä tulee jokaisesta kauneudenhoitoalan tutkinnon osasta: kasvo-, jalka-, käsi- ja vartalohoito, depilaatio, ehostus ja tehtävät myynnistä ja markkinoinnista sekä yritystoiminnasta. Lisäksi parina viime vuonna finaaliin on vaadittu ennakkotehtävä. Viime vuonna se oli video-CV. Myös tuotetietouden osaamisella on suuri merkitys. Osallistujan tulee ottaa haltuun finaalissa käytettävät uudet tuotesarjat. Ammatinopettaja on valmennettavansa mukana kilpailuun valmistautumisessa alusta loppuun asti.

– Ei oteta paineita, vaan lähdetään tekemään mukava kilpailu. Jokaisella osallistujalla on oma tapansa tehdä ja prosessoida kilpailutehtävät. Yksi valmentajan tärkeimmistä tehtävistä on hoksata tämä ja mukauttaa ohjaus valmennettavan mukaan. Se on pedagogiikkaa, kiteyttää Marika Lundahl.

– Saan todella paljon irti siitä, mitä Marika antaa. Pystyn sisäistämään kaikki ohjeet, myös parannusehdotukset. Tapa, miten Marika opettaa sopii minulle. Hän tsemppaa hyvin, jos on vaikka tuntemus, että pystynkö nyt tähän, kiittelee Milja-Mariia valmentajaansa.

 

Lisätietoja

 

Hius- ja kaunedenhoitoalan perustutkinto

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittaneilla on ammattitaito palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja. Kosmetiikkaneuvojat osaavat ohjata ja neuvoa asiakkaita ihon ja hiusten hoidossa sekä tuotteiden käytössä. Kosmetologit tekevät asiakkaille kasvo-, jalka- ja käsihoitoja sekä opastavat heitä ihon itsehoidossa ja tuotteiden käytössä. Kampaajilla ja partureilla on ammattitaito tehdä asiakkaille hiustenleikkauksia kampaajatyötekniikoilla sekä kampauksia erilaisilla tekniikoilla. Parturit osaavat tehdä hiustenleikkauksia parturityötekniikoilla sekä toteuttaa kampauksia sekä partakäsittelyjä.

KAMPAAJA
-Kampaajatyön osaamisala

KOSMETIIKKANEUVOJA
-Hius- ja kauneushoidon neuvonnan osaamisala

KOSMETOLOGI
-Ihonhoidon osaamisala

PARTURI
-Parturityön osaamisala

Haluatko tietää lisää hius- ja kauneudenhoidonalan koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6