Maria ja Veeti ovat opintopolun alussa

16-vuotiaat Maria Hakkarainen ja Veeti Koivunen valitsivat ammatillisen koulutuksen yhteisvalinnassa. Maria haki oppisopimuskoulutukseen ja Veeti valitsi urheilijoille tarkoitetun koulutuksen.

Lahden Salpausselän koulussa on toukokuussa jo käännetty katseet tule-vaan. Yläkoulun konkarioppilaat esittelevät paikkoja tuleville seiskoille. Yhdeksäsluokkalaiset ovat valmiita lähtemään maailmalle. Myös Maria ja Veeti odottavat innolla syksyä ja opiskelun alkamista ammatillisessa koulutuksessa.

”HALUAN MEDIA-ALALLE”

– On minulla ollut mielessä muitakin ammatteja, kuten kampaaja, mutta aina sitten kuitenkin palaan ajatukseen, että haluan työskennellä media-alalla. Oli todella hienoa, kun opinto-ohjaajan kanssa löysimme oppisopimusvaihtoehdon, josta voi valmistua mediapalvelujen tuottajaksi. Nyt pääsen tekemään sitä työtä, mistä pidän, ja samalla valmistun ammattiin, Maria miettii.
Oppisopimustyöpaikka löytyi kätevästi äidin ja kummisedän pyörittämästä media-alan yrityksestä, ja koulutuksesta vastaa Koulutuskeskus Salpaus.

”JÄÄKIEKKO ON TÄRKEINTÄ”

Veeti on pelannut jääkiekkoa koko ikänsä. Hänen tavoitteenaan on päästä ammattilaiseksi kotimaisille ja ulkomaisille jäille. Sitä ennen pitää kuitenkin vielä treenata paljon ja hankkia myös toinen ammatti. Koska myyntityö tuntui ammateista parhaalta, Veeti päätti hakea yhteishaussa Koulutuskeskus Salpaukseen opiskelemaan merkonomiksi. Tavoitteena on liiketoiminnan perustutkinto. Koulutuksessa Veetiä kiinnostaa eniten asiakaspalvelu ja myynti.

– Minulle tärkeintä on se, että voin opiskella liikuntapainotteisesti. Salpauksessa voin yhdistää harjoittelun ja opiskelun, Veeti kertoo.
Salpaus on yksi maamme 15 ammatillisesta oppilaitoksesta, joissa urheiluvalmennus kytketään ammatillisen perustutkinnon opintoihin. Veeti pelaa Pelicansin B2-joukkueessa.

”TIETOA ON TARJOLLA”

Maria ja Veeti toteavat, että heille ammatinvalinta on ollut aika helppoa. Molemmat ovat saaneet vaikutteita ammatinvalintaan kotoa, mutta heidän mielestään ei ole mitään sääntöä, että ysien pitäisi jatkaa vanhempiensa alalla. Kaveripiiristä löytyy myös niitä, jotka ovat menneet ihan eri töihin kuin vanhempansa.

– Meille on varsinkin nyt yhdeksännellä kerrottu paljon eri ammateista ja koulutusvaihtoehdoista. Aika monella oli oma ammattitoive jo tiedossa, mutta toiset tietysti ovat epävarmoja siitä, mitä haluavat tehdä, nuoret toteavat.

Molemmat toivovat, että saavat ammatillisten opintojen kautta uusia ystäviä.

– Kun kavereita on eri linjoilla opiskelemassa, niin heiltä saa tietoa myös muista ammateista, Veeti sanoo.

– Odotan, että saan ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin minä, Maria pohtii.

Lisätietoja

 

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittanut voi toimia julkisen sektorin, yritysten, muiden mediayhteisöjen tai -toimijoiden palveluksessa tai itsenäisenä yrittäjänä tai ammatinharjoittajana. Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittanut henkilö pystyy kehittämään ammatillisia taitojaan ja työsuorituksiaan. Hän osaa soveltaa oppimiaan tietoja ja taitoja muuttuvissa työtilanteissa ja osaa toimia monipuolisesti media-alan ja kuvallisen ilmaisun erilaisissa työtehtävissä.

KUVALLISEN ILMAISUN TOTEUTTAJA
-Kuvallisen ilmaisun osaamisala

MEDIAPALVELUJEN TOTEUTTAJA
-Audiovisuaalisen viestinnän osaamisala
-Julkaisutuotannon osaamisala
-Painoviestinnän osaamisala

Haluatko tietää lisää media-alan ja kuvallisen ilmaisun koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 

Lisätietoja

 

Liiketoiminnan perustutkinto

Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä. Hänellä on perusvalmiudet yrittäjyyteen ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin. Opiskelija voi valintojensa pohjalta hankkia osaamista esimerkiksi seuraavilta alueilta: asiakaspalvelu, myynti ja palvelumuotoilu; kirjanpito, palkanlaskenta, laskutus ja reskontran hoitaminen ja finanssipalvelut sekä
asiakkuuksien hoitaminen. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi asiakaspalvelun ja myynnin, markkinointiviestinnän, palvelumuotoilun, talouden, toimisto- tai kirjastopalvelujen tehtävissä erilaisissa organisaatioissa.

MERKONOMI

Haluatko oppia lisää liiketoiminnan opetuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6