Meiju tykkää hitsata

Meiju Eskelinen teki kotitilalla pienestä pitäen kaikenlaisia töitä ja yläkouluiässä myös korjasi ja rassasi traktoreita ja koneita. Koulussakin tekninen työ oli lempitunti. Ei siis ihme, että Meijun mielestä kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto on nappivalinta.

– Aloin opiskella levyseppä-hitsaajaksi ihan luonnostaan. Minulle ja kavereilleni ei ollut mikään yllätys, että valitsin tyttönä metallialan. Mietin myös metsäalan ja rakennuspuolen perustutkintoja, mutta koska hitsaaminen on niin hitsin mukavaa, oli valinta ihan selvä.

Meijulla on meneillään kolmas opiskeluvuosi Savon ammattiopistossa Kuopiossa. Hänen tarkoituksenaan on valmistua helmikuun alussa, koska opinnot ovat sujuneet vauhdilla ja joustavasti. Alan yrityksistä on jo tullut työtarjouksia, mutta Meiju miettii vielä, jatkaisiko suoraan koneasentajan koulutukseen. Levyseppä-hitsaajan ja koneasentajan tutkintojen yhdistelmällä osaaminen on laajaa ja tulevat työtehtävät monipuolisia.

– Olen myös miettinyt jatkamista korkeamman tason koulutukseen, mutta kaikki on toistaiseksi avoinna. Tulevaisuutta on rauhallista pohtia, koska tällä alalla löytyy aina töitä.
Meijun mielestä ammatillisissa opinnoissa on parasta tekeminen. Työsalissa opiskelijat pääsevät todellisiin hommiin. Meiju korostaa, että käytännön kautta oppiminen on tärkeä asia. Hän arvostaa ammattiopistossa myös sitä, että opinnoissa saa edetä omassa tahdissa. Hänen mielestään olikin hyvä, että ensimmäinen opiskelujakso työpaikalla oli heti opintojen alussa. Näin sai heti nähdä, millaisia töitä tulee valmistumisen jälkeen eteen. Meiju toteaa, että on saanut kokeilla monipuolisesti työtehtäviä työpaikalla opiskellessaan.

Meiju on osallistunut ammattiopistossa opiskelevien nuorten ammattitaidon SM-kilpailuun Taitajaan. Hänen mielestään niihin osallistumalla saa potkua arjen opintoihin, kun harjoittelee kilpailutehtäviä. Osalla tehtävistä on voinut myös suorittaa tutkinnon osia. Meiju on SM-tason keihäänheittäjä, joten kilpaileminen on hänelle muutenkin tuttua.

– Olen voinut yhdistää hienosti keihästreenit ja ammattiin opiskelemisen. Asun nyt Kuopiossa, ja minulla on lyhyt matka niin kouluun kuin urheilupaikkoihinkin. Nyt on kilpailutauko, mutta pian alkavat ensi kauden treenit, ja meillä on tavoitteet korkealla.
Meiju suosittelee ammatillisia opintoja. Hänellä oli yhdeksännellä hyvä todistus, ja opettajat kannustivat lukioon. Meijua ei kuitenkaan pänttääminen oikein kiinnostanut. Ja perustutkinnon jälkeenhän voi tehdä oikeastaan ihan mitä vain.

– Yseille annan ohjeen, että kannattaa pitää oma päänsä, jos tietää, mitä haluaa. Eikä ysillä valitun ammatin tarvitse olla se lopullinen. Kannattaa rohkeasti kokeilla ja etsiä omaa juttuaan, Meiju innostaa.

Lisätietoja

 

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantotekniikan teollisuudella on Suomen kansantaloudessa ja ulkomaankaupassa keskeinen asema. Alan työllistävä vaikutus on suuri ja yli puolet tuotannosta menee vientiin. Koneiden ja laitteiden toiminnan ja rakenteen tunteminen, työvälineiden ja työstökoneiden käytön hallinta sekä työpiirustusten ja kytkentäkaavioiden lukutaito ovat alan ammatillisia perustaitoja. Alalla edellytetään erilaisten valmistustekniikoiden osaamista, asennus-, automaatio- ja kokoonpanotöiden hallitsemista sekä koneiden käyttö- ja kunnossapitotaitoja.

KONEAUTOMAATIOASENTAJA, KONEASENTAJA
Asennuksen ja automaationosaamisala

KONEISTAJA
Tuotantotekniikan osaamisala

LEVYSEPPÄHITSAAJA
Tuotantotekniikan osaamisala

MUOVI- JA KUMITUOTEVALMISTAJA
Tuotantotekniikan osaamisala

Haluatko tietää lisää kone- ja tuotantotekniikan opetuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6