Saara innostui siivouksesta ja opiskelijakunnasta

Saara Ruti opiskelee toimitilahuoltajaksi. Saaran tie ammatilliseen koulutukseen kulki mutkan kautta, koska ennen ammatillista koulutusta hän kävi lukion.

- Lukion jälkeen minulla ei ollut tarkkaa suunnitelmaa. En halunnut sukeltaa vielä suoraan työelämään, vaan lähdin etsimään sopivaa koulutusta. Olen aina pitänyt siivoamisesta, ja päätinkin tutkia, voiko siivousalaa opiskella. Sopiva opintolinja löytyi Turun ammatti-instituutista.

Siivousalan opinnot ovat monipuolisia ja käytännönläheisiä. Opinnoissa pääsee tekemään paljon, koulun penkille ei tarvitse jäädä istumaan.

- Siivouskoneita on monenlaisia ja koulussa opettelemme niiden käyttöä. Siivouksessa on kaikenlaista opeteltavaa. Esimerkiksi märkätilat, saniteettitilat ja luokkatilat siivotaan kaikki eri tavalla.

Saara on käynyt työssäoppimassa jo kuudessa paikassa. Viimeisimmän työharjoittelunsa hän suoritti Hollannissa vaihto-opiskelijana.

- Minulla on tosi positiivisia kokemuksia työssäoppimisesta, työpaikoilla voi syventää osaamistaan ja oppii aina ihan uusia juttuja. Pidän siitä, että työssäoppimisjaksoja on paljon, jotta voi tutustua moniin työympäristöihin. Hollannissa on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka täällä käytetään siivoamisessa paljon enemmän vettä kuin Suomessa.

Opintojen aikana Saara perusti oman siivousalan yrityksen.

- Yrittäjänä voin tienata opiskellessa. Koulun käyminen samaan aikaan on helppoa, sillä voin itse määrittää työtuntini. Työtarjouksia tulee jatkuvasti.

Saaran suunnitelmat valmistumisen jälkeen alkavat näyttää selviltä.

- Ajattelin pyrkiä opiskelemaan liiketaloutta. Siitä saisin entistä paremmat valmiudet yrittäjyyteen, ja voisin alkaa kasvattaa firmaani.

Saara muutti opintojen perässä Lohjalta Turkuun. Tuntemattomaan kaupunkiin muuttaminen oli jännittävää. Opiskelijakunnasta löytyi nopeasti uusia kavereita.

- Kaverit patistivat opiskelijakuntaan, mutta halu vaikuttaa asioihin oli tietysti päätöksessä mukana. Opiskelijakunnassa aloin miettiä kehitysehdotuksia koulun toimintaan. On hienoa päästä vaikuttamaan oppilaitoksen asioihin, olen ollut täällä tosi monessa jutussa mukana.

Lisätietoja

 

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon suorittanut osaa toimia asiakaskohteessa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työtehtävissä jaasiakaspalvelutilanteissa asiakaskohteen palvelusopimuksen mukaisesti. Tutkinnon suorittanut voi suunnata ammatillista osaamistaan kiinteistönhoitoon, kotityöpalveluihin tai toimitilahuoltoon osaamisalansa mukaisesti. Asiakaskohteita voivat olla asuinkiinteistöt, hotelli- ja majoitustilat, kauppakeskukset ja myymälätilat, liikennevälineet, oppilaitokset ja päiväkodit, sosiaalihuoltolaitokset, terveydenhuoltolaitokset, teollisuuslaitokset, terveydenhuoltotilat tai uima-allas- ja kylpylätilat.

KIINTEISTÖNHOITAJA
-Kiinteistönhoidon osaamisala

KODINHUOLTAJA
-Kotityöpalvelujen osaamisala

TOIMITILAHUOLTAJA
-Toimitilapalvelujen osaamisala

Haluatko tietää lisää puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opetuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6