Tubettaja Joel Koch tykkää koodata

JKokkina tunnettu Joel Koch suoritti tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ja valmistui datanomiksi keväällä 2017. Kolmannen vuoden hän opiskeli oppisopimuksella.

Ensin oli tarkoitus mennä lukioon, kun en tiennyt tarkkaan, mitä haluan opiskella. Kolmisen viikkoa ennen yhteishakua törmäsin koodaukseen, ja se vaikutti mielenkiintoiselta. Kaverini oli töissä koodarina, ja hänen kauttaan innostuin opiskelemaan alaa myös itse.
Ennen opintojen alkua Joel tutustui koodaukseen itsenäisesti.

– Katsoin YouTubesta koodausvideoita ja perehdyin siihen, miten verkkosivuja tehdään. Tästä taustatyöstä oli todella paljon hyötyä opintojen alkuvaiheessa.

SISÄLLE KOODIEN SALOIHIN

Joel kertoo, että sai koodauksen maailmaan hyvän otteen heti opintojensa alussa. Opiskelutahti oli tarpeeksi rauhallinen, ja uusia asioita ehti oppia oma an tahtiin. Omat projektit edesauttoivat oppimista.

– Koulun ohella koodasimme omia juttuja, kuten puhelinsovelluksia. Näiden kautta sain kosketuspintaa uusiin teknologioihin, ja samalla koodaustaitoni kehittyi. Teimme myös muutamia tie-to järjestelmiä, joita voitiin käyttää koulun sisäisissä hommissa.
Datanomin opintoihin liittyy muitakin opintoja, kuten koulutusta esimies- tai projektinjohtotehtäviin.

– Datanomin koulutus sopii erinomaisesti henkilöille, joilla ei ole koodauksesta aiempaa kokemusta. Koulutus on laaja-alaista, ja opinnoista saa hyvät valmiudet toimia monissa tehtävissä. Datanomin koulutuksessa hyvää on myös se, että koodausta on helppo opiskella itsenäisesti.

OPPISOPIMUS VEI TYÖELÄMÄÄN

Kolmannen vuoden Joel opiskeli oppisopimuksella.

– Oppisopimus kiinnosti, sillä siinä pääsee oikeasti harjoittelemaan töitä ja voi kehittää paremminsitä osaamista, mihin haluaa erikoistua. Kakkosvuoden lopulla olin työpaikalla opiskelemassa. Jakson päätyttyä sovimme työn antajan kanssa, että suoritankin viimeisen vuoden työpaikassa oppisopimuksella.

Oppisopimuskoulutuksen avulla Joel syvensi osaamistaan ja oppi uusia asioita.

– Oppisopimuksesta oli paljon hyötyä. Työpaikalla oppimisen määräkin on ihan eri kuin vain koulun penkillä istuttaessa. Koko päivän koodausputki tai uuteen asiaan perehtyminen kehittää tieto taitoa huimasti. Oppisopimuksen aikana oli muutamia lähipäiviä oppilaitoksessa, mutta työn ja koulun sovittaminen keskenään ei tuntunut laisinkaan raskaalta.

Nykyään Joel tekee järjestelmäpainotteisia koodaushommia.

– Työnkuvani on laaja. Koodauksen lisäksi teen myös mainosbannereita ja verkkosivulandereita. Pidän siitä, että pääsen tekemään hyvin erilaisia töitä.

Lisätietoja

 

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto ja tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto yhdistyvät tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnoksi 1.8.2020 alkaen. Uuden tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon mahdollisia osaamisaloista ja tutkintonimikkeistä päättää Opetushallitus tutkinnon perusteissa, jotka on tarkoitus antaa loppuvuodesta 2019. Tutkinnon perusteet julkaistaan ePerusteet-palvelussa eperusteet.opintopolku.fi.

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6