Työn oppimista Ibizan auringossa

Sähkö- ja automaatioasentajaksi Gradia Jyväskylästä viime keväänä valmistunut Sanni Isotalo kävi ammattiopintojensa aikana kaksi kertaa Espanjassa hankkimassa alan käytännön osaamista. Työpaikalla opiskelu ulkomailla oli Sannille palkitseva kokemus.

Sanni kuuli jo ensimmäisen opiskeluvuotensa alussa, että työpaikalla voi opiskella myös ulkomailla. Hän tiesi, että tätä tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä.

– Kansainvälistä toimintaa järjestänyt opettaja ohjasi asiasta kiinnostuneet lukemaan aiheesta lisää koulun nettisivuilta. Eniten tietoa sain opettajilta kyselemällä ja jo ulkomailla olleiden opiskelijoiden kanssa juttelemalla, Sanni muistelee.

Maalla ei ollut Sannille suurta merkitystä. Hän löysi ensin hyvän vaihtoehdon Puolasta, mutta saikin tarjouksen lähteä Espanjan Ibizalle toisen opiskeluvuoden keväällä.

– Eniten piti valmistautua henkisesti. Harjoittelin joustavuutta ja opiskelin espanjan kielen perussanastoa. Halusin ennen kaikkea päästä näkemään, millaista sähköasentajan työ on käytännössä ja millaisia käytännön eroja alalla on Suomen ja Espanjan välillä, Sanni kertoo.

TYÖSTÄ TULI YHTEINEN KIELI

Sannin koulutustyöpaikka oli 20 hengen ibizalaisessa yrityksessä, joka tarjoaa sähkö- ja automaatioasennuspalveluiden lisäksi myös LVI-asennuksia. Hän oli lähes koko ajan töissä hotellin uudistustyömaalla.

–Työ oli todella monipuolista: vedimme kaapelia, teimme kiinteistöjen perusasennuksia eli lamppujen, kytkimien ja pistorasioiden asennuksia sekä uusimme sähkökeskuksia. Porukka oli tiivis, ja vietin aikaa työkavereiden kanssa vapaallakin. Yhteishenki oli erittäin hyvä, ja minut otettiin puutteellisesta kielitaidostani huolimatta hyvin joukkoon mukaan, Sanni kuvailee.

Sanni pääsi uudelleen samaan työpaikkaan kolmannen opintovuoden syksyllä. Tällä kertaa hän työskenteli enemmän uudiskohteissa.

– Siellä oli enimmäkseen asennusputkien ja kaapelin vetämistä sekä kiinteistöjen perusasennuksia. Tykkäsin paljon kummastakin jaksosta.

OPPIA ELÄMÄSTÄ

Työpaikalla opiskelu ulkomailla oli Sannille ainutlaatuinen mahdollisuus päästä asumaan hetkeksi toiseen maahan. Ammatillisen osaamisen lisäksi hän oppi uutta kieltä nopeasti, koska kuuli sitä koko ajan ympärillään.

– Suosittelen ulkomailla opiskelua aivan kaikille! Opin paljon myös elämästä, ei vain omasta alasta. Tutustuin uusiin, upeisiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriin!

Lisätietoja

 

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Sähköalan ammattilaisia tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun ja siirron, sähköistyksen sekä sähköasennusten, korjauksen ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon ammattitehtävissä. Sähkö- ja automaatioalan ammattilainen asentaa ja huoltaa kiinteistöjen ja laitosten sähkö- ja automaatiojärjestelmiä tai sähköjakeluverkkoja.

AUTOMAATIOASENTAJA

SÄHKÖASENTAJA

Haluatko tietää lisää sähkö- ja automaatioalan alan koulutuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6