Vaatetusalalta yliopistoon

Elli Jaakola ja Anni Tonttila valmistuivat vaatetusompelijoiksi keväällä 2019. Nyt arki pyörii yhteisen ympäristötietoisen vaatetusalan yrityksen ja jatko-opintojen ympärillä.

Vaatetusyritys Tihkunan perustajat Elli ja Anni löysivät toisensa Stadin ammattiopistossa. Molemmat olivat suunnanneet ammatillisiin opintoihin lukiopohjalta. Idea yrittäjyydestä syntyi Nuori Yrittäjyys -kurssilla, jossa he perustivat kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen tähtäävän yrityksen.

– Kurssin kautta osallistuimme Uskalla yrittää! -messuille, josta pääsimme jatkoon Helsingissä järjestettyyn finaaliin. Meidät palkittiin kahdessa eri kategoriassa. Saimme niin paljon hyvää palautetta liikeideastamme ja kannustusta toiminnastamme, ettemme malttaneet enää lopettaa, kertoo Anni.

Kaikki Tihkunan tuotteet, takit, aurinkolipat ja donitsit, on tehty kierrätysmateriaaleista. Päämateriaalina ovat käytetyt, Suomen löytötavarapalveluilta yli jääneet ja enimmäkseen rungoiltaan rikkinäiset sateenvarjot. Takkien vuorikankaana käytetään kotimaisen vaatemerkin R-Collectionin ylijäämää.

– NY-yrittäjyys toi opiskeluun aivan erilaisen fiiliksen tekstiili- ja vaatetusalan (nyk. tekstiili- ja muotiala) perustutkinnon suorittamiseen. Ammattiopistossa saimme opiskella vapaasti ja pääsimme toteuttamaan omaa arvomaailmaamme. Asioita oppi konkreettisesti tekemällä, Elli lisää.

Elli opiskelee nyt Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Anni suorittaa kauppatieteiden väyläkursseja avoimessa yliopistossa.

– Ompelutyöt Tihkunassa ovat jääneet vähemmälle korkeakouluopintojen myötä, mutta tauko on tehnyt hyvää. Parhaat ideat syntyvät, kun ei ole painetta miettiä niitä koko ajan, toteaa Elli.

Yritys on kuitenkin mielessä myös korkeakouluopintojen keskellä. Suunnitteilla on ompelupalvelujen alihankinta ja uusi mallisto. Lisäksi nuoret yrittäjät käyvät puhumassa Tihkunasta ja kestävästä arvomaailmastaan tapahtumissa.

– Yrittäjyys on hyvää vastapainoa opinnoille, ja monesti asiat myös linkittyvät yhteen. Opintoihin saa lisävoimaa yrittäjyydestä, pohtii Anni.

Eettisyys, ekologisuus ja muoti ovat kiinnostaneet molempia jo lapsuudessa. Ammatillisissa opinnoissa mielenkiinto kasvoi entisestään. Tulevaisuudessa yrittäjät haluavat yhdistää vaatetusalan opit kaupalliseen koulutukseen ja työskennellä tekstiilialalla vastuullisuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä.

– Ammatillisen koulutuksen jälkeen voi hyvin hakea yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Siitä on tulossa vielä koko ajan helpompaa, mikä on huippu juttu! Perustutkintopohjalta korkeakoulutukseen hakeutuvien määrä kasvaa varmasti tulevaisuudessa, uskoo Anni.

– Keksin ammattiopistossa alan, jota halusin opiskella yliopistossa. On hyvä muistaa, että lukion jälkeen voi opiskella perustutkinnon tai toisinpäin. Ne eivät sulje toisiaan pois. Itselleni perustutkinnon suorittaminen lukion jälkeen oli erittäin toimiva ratkaisu. Ammatillisten opintojen aikana löysin oman tyylini ja näkökulmia, joista on hyötyä jatko-opinnoissa ja tulevaisuudessa, Elli kiteyttää.

Lisätietoja

 

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon suorittanut työskentelee suuntautumisensa mukaan valmistus-, myynti-, markkinointi- tai huoltotehtävissä tekstiilejä, vaatteita, asusteita tai jalkineita valmistavassa pienyrityksessä tai teollisuudessa, myymälässä, puvustamossa, pesulassa, vuokraamossa tai muussa palveluyrityksessä. Hän työskentelee laatu- ja kustannustietoisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, käyttää eri materiaaleja ja valmistustekniikoita sekä tarkoituksenmukaisia koneita, laitteita ja työvälineitä. Hänellä on muoti- ja muotoilutietoutta sekä tuntemusta trendeistä ja muodonhallinnasta.

DESIGNTEKSTIILIEN VALMISTAJA

MITTATILAUSOMPELIJA

MODISTI

MUOTIASSISTENTTI

OMPELIJA

SISUSTUSTEKSTIILIEN VALMISTAJA

SUUTARI

TEKSTIILIEN VALMISTAJA

TEKSTIILIHUOLTAJA

VAATTURI

Haluatko tietää lisää tekstiili- ja muotialan opetuksesta? Lue lisää ePerusteet palvelusta!

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6