Jatko-opiskelu

Koulu on loppu, jipii! Oppiminen ei kuitenkaan lopu silloin, kun ammatillinen perustutkinto on kasassa. Se jatkuu läpi koko elämän. Suoritettu perustutkinto avaa hurjan määrän mahdollisuuksia kehittää osaamista ja opiskella lisää.

Perustutkinnon jälkeen voit syventää ja laajentaa osaamistasi suorittamalla ammattioppilaitoksessa ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoja on yhteensä yli 300 kappaletta. Ne ovat näyttötutkintoja, jotka suoritetaan osoittamalla ammattiosaaminen tutkintotilaisuudessa. Lisäopintoja ei siis välttämättä tarvita, mutta moni ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaja kehittää osaamistaan valmistavassa koulutuksessa, joka kestää keskimäärin noin 1–1,5 vuotta. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin hakeudutaan ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitokseen.

Tiesitkö, että suoritettuasi minkä tahansa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon voit hakea myös ammattikorkeakouluun tai yliopistoon opiskelemaan mitä tahansa alaa? Virallisemmin sanottuna sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Huomioi kuitenkin, että viime kädessä korkeakoulut päättävät itse opiskelijavalinnoista eli siitä, ketkä lopulta saavat opiskelupaikan. Useimmiten ammattikorkeakoulut ja yliopistot valitsevat opiskelijat pääsykokeiden perusteella.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Alla olevien haastattelujen kautta pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Haastattelut ovat vain makupaloja ja poimintoja - erilaisia uratarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

Edellinen 1 2 Seuraava

Miten hakea?

 

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
Ota yhteys oppilaitokseen, TE-toimistoon tai oppisopimuspaikkaasi.

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6