Nöjda kunder motiverar i skönhetsbranschen

När motivationen är stark är det inte omöjligt att studera till och med för tre examina.

Det konstaterade Heidi Huttunen, som har avlagt både grundexamen inom skönhetsbranschen, studentexamen och gymnasiets lärokurs vid yrkesinstitutet i Norra Karelen.

Heidi blev klar våren 2010 efter fyra år av hårt arbete.

− På högstadiet var jag på prao på en skönhetssalong, och då bestämde jag mig för att det är min bransch. Jag ville ändå gå gymnasiet också förutom yrkesstudierna. Dessutom jobbade jag samtidigt, så dagarna blev långa. Men jag har inte ångrat mitt val, berättar Heidi glatt.

En kosmetolog är expert på hudvård och behärskar kundservice, hudvård för ansikte och kropp, hårborttagning, permanentfärgning av ögonbryn och ögonfransar samt makeup. Heidi har även fått utbildning för specialbehandlingar med olika apparater, behandlingar till exempel med laser och med olika produkter på sin arbetsplats Kauneushoitola Kleopatra.

− Jag har gjort min arbetspraktik och jobbat på samma skönhetssalong sedan studietiden. Nu ska jag avlägga specialyrkesexamen inom skönhetsbranschen genom läroavtal. Jag blir färdig senast hösten 2012.

Silver i VM i yrkesskicklighet

Yrkeskompetensen har hon stärkt också genom träning för internationella tävlingar, WorldSkills. Där utsågs Heidi till representant för Finland efter tre uttagningstävlingar.

− Jag deltog i tävlingen Mästare i Finland under mitt andra studieår och blev tredje. Jag är inte så värst tävlingsinriktad, men jag ville delta i WorldSkills för att se hur långt jag kan utvecklas inom yrket, förklarar Heidi.

I tävlingsuppgifterna ingick behandlingar som inte finns med i grundstudierna. Heidi inspireras av att lära sig något nytt. I de nio uppgifterna ingick till exempel att göra gelnaglar, hårborttagning med vax, specialansiktsbehandling, massage med varma stenar och fantasimaskering.

Tävlingen gick av stapeln i London i oktober. Närmare tusen unga från hela världen deltog i kampen om världsmästerskapet i tiotals grenar. Heidi lyckades utmärkt: hon fick silver i grenen skönhetsbranschen.

− Silvermedaljen var nog en storartad avslutning på den långa träningsperioden! Jag är också tacksam för det stöd jag fick från så många håll när jag tränade för tävlingarna.

Heidi har inga klara framtidsplaner för tiden efter att hon avlagt specialyrkesexamen. Hon koncentrerar sig på det som är aktuellt just nu. Efter Londonvistelsen var det roligt att gå tillbaka till kundarbetet.

− Att grunda ett eget företag känns inte rätt för mig, men däremot är jag intresserad av att bli till exempel lärare.

I sitt yrke tycker hon att kundservicen, som hon har en naturlig fallenhet för, är det som ger mest. Även branschens mångsidighet och den ständiga utvecklingen av teknik och produkter håller intresset uppe. På hennes arbetsplats, skönhetssalongen Kleopatra, används den nyaste teknologin och produkter av toppklass.

− Jag tycker också om att se resultaten av mitt arbete. En kund som är nöjd med slutresultatet är en fin belöning för jobbet.

Bild: Skills Finland / Mikko Takkunen

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6