Hur ska jag förbereda mig för en arbetsintervju?

– Låt bli att spänna dig i onödan, det är bäst att vara sig själv. När det gäller att få jobb är det en positiv attityd som avgör, säger seniorkonsult Erkki Levä uppmuntrande.

Den första arbetsintervjun är alltid spännande, men det är alldeles onödigt. Man klarar sig i en arbetsintervju när man är förberedd och visar upp sig från sin positiva sida. Man ska helst börja med att kolla på företagets webbplats vad det är för slags firma man är på väg till.

– Du ger en dålig bild av dig om du inte har en aning om vad för slags arbetsplats det är frågan om. Ta reda på lite bakgrundsfakta före intervjun, tipsar Erkki Levä.

Levä arbetar på Arespartners som inriktat sig på rekrytering och HR-konsultation. Under sin karriär har han läst tiotusentals ansökningar och hjälpt människor att hitta sin väg i arbetslivet. Denne man om någon vet hur man kan göra intryck på en arbetsgivare.

– Att förbereda sig lättar också på nervositeten. Du stressar mindre om du vet något om företaget. Lättast kan man förstöra för sig genom att komma för sent till en arbetsintervju. Ge dig alltså iväg i tid, för det kan alltid hända något oväntat, tipsar Levä.

Klä dig på ett lämpligt sätt

Det är bäst att visa den eventuella arbetsgivaren respekt genom att klä sig välvårdat och korrekt.

– Man behöver inte köpa nya kläder, men föreställ dig hur man klär sig på jobbet du söker och klä dig på det sättet. Men du ska ändå inte dra på dig ett blåställ fast du söker jobb som svetsare. Jeans och en snygg skjorta är ett mycket bra val för många situationer, säger Levä.

Det är bra att ta med sig alla skolbetyg samt arbets- och hobbyintyg som man kan ha nytta av. Kanske ingen frågar efter dem, men det är bra om du är beredd att visa intygen.

– Tänk också efter om du har någon som kan rekommendera dig, som kan berätta att du är en bra arbetstagare. Den som rekommenderar dig måste vara en tidigare chef, här duger inte mamma.

Om du inte har jobbat tidigare kan du också be till exempel din ledare i någon hobby att rekommendera dig. Eller om du till exempel har varit scoutledare kan du be kårchefen rekommendera dig.

Var positiv

Arbetsintervjun börjar egentligen redan när du stiger in genom dörren till företaget. Var alltså vänlig även mot personalen i entréhallen och andra som tar emot dig.

Du behöver inte läsa Stora etikettboken, men några saker är det bra att komma ihåg. Se folk rakt i ögonen, skaka hand ordentligt och le. Med så här enkla medel kan du charma och väcka förtroende.

– Det allra viktigaste är en positiv och energisk attityd. Om du är intresserad syns det på dig. Den som intervjuar dig ser nog om du verkligen vill ha jobbet.

Eftersom unga personer bara är i början av yrkeskarriären spelar erfarenhet och kunskap inte så stor roll, det är attityden som är avgörande. Det viktigaste är att man verkligen vill ha jobb – och just det här jobbet.

Tänk ut vad du är bra på

Det lönar sig att fundera på varför du söker just det här arbetet. Det kommer intervjuaren nämligen sannolikt att fråga dig. Tänk ut vad du är bra på och vad du kan som kan vara viktigt just på det här arbetet.

– Var inte för anspråkslös, utan berätta frimodigt om dina starka sidor. Börja inte räkna upp dina dåliga sidor på eget initiativ, men om någon frågar är det är bra att ha något svar som gäller dina svagheter också. Ett gott självförtroende är på sin plats, säger Levä uppmuntrande.

Ofta får man inte jobb efter sin första arbetsintervju, så bli inte ledsen om du inte genast får jobbet du sökte. Rikta bara in dig på följande intervju med samma positiva attityd. Helt säkert kommer du förr eller senare att få visa vad du går för på en riktig arbetsplats.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6