Vinsten var en fantastisk erfarenhet

I samband med avslutningsceremonin vid Mästare2014 valdes frisörgrenens vinnare Siiri Härmä från Salon seudun ammattiopisto till årets Mästarnas mästare.
– Vinsten känns fantastisk, säger Siiri över priset.

Siiri deltog redan i fjol i Mästare-tävlingen och blev då fjärde. I Lahtis knep Siiri segern och valdes dessutom bland alla andra segrare till årets Mästarnas mästare. I januari påbörjade hon träningen inför Mästare-tävlingen tillsammans med Pia Kiikeri, lärare i grundexamen inom hårbranschen. För att få lite tävlingserfarenhet deltog teamet i Hair & beauty-mässan.

– Jag tränade främst i skolan, men under de sista veckorna tog jag också hem övningshuvudena. Jag tränade kundarbeten hemma och ritade mönster och bilder som träning inför slutfinishen. För inspiration tittade jag på nätet och i olika branschtidningar. Jag drog också nytta av mina tidigare tävlingsarbeten. Till exempel i uppgiften med frisyr för långt hår så använde jag samma idé som i brudfrisyren vid mässan.

Även om Siiri redan har en del tävlingserfarenhet så blir hon ändå nervös.

– Av någon konstig anledning blir jag mer och mer nervös inför varje tävling. Nu i Lahtis var jag nervös för kundanalysen som ingick i kundarbetet och ifall färgen skulle bli bra, skrattar Siiri.

Siiri anser dock att tävlingarna gett henne bättre självförtroende. Det är lättare att betjäna kunder efter all tävlingserfarenhet.

En fullträff

Siiri ansåg att det var en fördel att hon deltagit i Mästare-tävlingen året innan, och på så vis var bekant med uppgifterna.

– I Lahtis gjorde vi fyra olika tävlingsarbeten; frisyr för långt hår på övningshuvud, permanentbehandling enligt modell för män på övningshuvud, kundarbete på kvinnlig kund och kundarbete på manlig kund. Kundarbetena innehöll färgning, klippning och slutfinish samt make-up på den kvinnliga kunden. Jag hade möjlighet att visa mitt kunnande i alla de olika uppgifterna.

Siiri var nöjd med tävlingsuppgifterna.

– Jag fick till en riktig fullträff. Kanske det att jag lyckades få en fullträff och allt det andra viktiga även syns i slutplaceringen, småler Siiri lyckligt.

– Det känns härligt att vinna. När det var dags för den sista tävlingsdagen så litade jag på mig själv, även om jag visste att en endaste uppgift kan ändra allting. Jag fick en bra kund och jag lyckades!

Egen salong

Siiri blev intresserad av hårbranschen eftersom hon genast vill se resultatet av sitt arbete. Hon tycker också om att betjäna kunder och att vara tillsammans med andra människor.

– Jag har trivts bra i skolan. Kundarbeten och att förbereda sig inför tävlingarna har varit roligast.

I vår blir Siiri färdig frisör. Hon har framtidsplanerna klara.

– Jag ska öppna en egen salong i min hemkommun Somero. Salongen öppnas i juli.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6