Byggnadsmålarens arbetsplats omfattar tusentals kvadratmeter

Hur låter det här: upp kl. 6, på jobbet kl. 7–15.30, en snabb sväng hem och sedan träning i 2–8 timmar beroende på orken? Mari Lappalainen från Kiuruvesi lever på flera orter. Den 22-åriga hantverkaren är skriven i Ylöjärvi, avlägger yrkesexamen för målare i Åbo och arbetar som byggnadsmålare åt en målarfirma i Tammerfors.

När arbetet är intressant och snarare ger än tar energi, räcker orken.

– Jag tog examen som ytbehandlare/byggnadsmålare vid yrkes- och vuxeninstitutet Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto 2015. Det är naturligt för mig att arbeta med händerna. Jag gillar inte att läsa, slår Mari fast, men tillägger strax att det inte är något fel i att läsa – hon vill bara inte göra det i sitt yrke.

– Trots det orkade jag ta studenten!

En byggnadsmålare utför olika typer av underarbeten, kittning, spackling, slipning och målning. Med den yrkesexamen hon studerar till nu utökas arbetsbeskrivningen med sprut- och specialmålningstekniker, vilka Mari är extra intresserad av.

– När jag berättar att jag jobbar med målning och tapetsering föreställer sig många att jag väljer ut fina tapeter och målar golvlister. Jag gillar verkligen den typen av arbeten också, men i praktiken är mina arbetsplatser jättestora, till exempel skolor för tusentals elever eller kontorsbyggnader.

Mari är med i Finlands yrkeslandslag och hösten 2017 tävlar hon i yrkes-VM i Abu Dhabi. Hur kommer det sig att du började tävla i yrkesskicklighet?

– Du ska dit och därmed basta, hävdar Mari att hennes dåvarande lärare sade. Mari deltog i EM 2016 och innan dess tog hon silver i den nationella Mästare-tävlingen i yrkesskicklighet.

– Jag vill se hur mycket jag klarar av i mitt yrke och hur min kompetens står sig mot de övriga mästarna. Och tävlingserfarenheten gav ju även studiepoäng till yrkesexamen.

Just nu tränar Mari 20 timmar i veckan till WorldSkills-tävlingarna. Hemma i Ylöjärvi används en av väggarna i sovrummet som träningspalett. Eftersom tiden är knapp måste man träna överallt där det bara går.

– Väggen ser ganska intressant ut med olika färger och ytskikt, skrattar Mari.

– Jag vill studera och utvecklas hela tiden. Jag är verkligen i mitt rätta element. Dessutom har jag talets gåva, vilket man också har nytta av i mitt yrke, säger Mari halvt på skämt om en av sina styrkor.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6