Fantastiskt är vardagsmat

Redan när 22-årige Tapio Immonen från Uleåborg var stor som en brandsläckare gillade han ”små gröna plattor”, dvs. kretskort. Tapios mamma jobbade på dåvarande Elektrobit, numera känt som Bittium. Då och då fick grabben följa med sin mamma och se vad man gjorde i elektronikdesignbranschen.

Tapio studerar för närvarande elteknik vid Uleåborgs universitet. Innan det satsade han på mer praktiskt inriktade yrkesstudier och avlade yrkesexamen för elektronikmontör tillsammans med studentexamen år 2013. År 2014 tillbringade han i arméns gråa kläder.

Under yrkesutbildningen lär man sig enligt Tapio hur man konstruerar anordningar och system, medan man på universitetet fördjupar sig i hur samma anordningar fungerar och varför de över huvud taget behövs. Synsätten är inte så långt ifrån varandra som man kan tro – och numera bör den som vill bli framgångsrik inom elektronikbranschen behärska dem båda.

I höst deltar Tapio i yrkes-VM i Abu Dhabi i grenen verkstadsteknik. Han har redan erfarenhet från den finska Mästare-tävlingen och yrkes-EM. Han tog guld i båda två.

– En fantastisk prestation, berömmer journalisten entusiastiskt.

– Det finns inget fantastiskt med den, avfärdar Tapio lakoniskt.

Nå, så är det kanske om man kan sina saker och älskar sin bransch.

Den flitigt studerande Tapios meritförteckning ser redan mycket föredömlig ut. Under sina yrkesstudier fullgjorde han en två månader lång period av inlärning i arbetet på Nokia Networks där han utförde produktionstester. Hans andra praktik var förlagd till Flextronics verksamhetsställe i Budapest. Sommarjobbserfarenhet har han från Electrobit/Bittium, där hans uppgift var att göra det de andra inte hann med.

– Det här borde vi ta tag i någon gång, ropades det i korridorerna, vilket jag gjorde och löste uppgiften, säger Tapio.

Pulsmätartillverkaren Polar Electro finns också bland företagen som Tapio har sommarjobbat på.

Vad strävar du efter i din framtida karriär?

– Jag vill ha ett jobb där jag dels får använda mina styrkor, dels brottas med utmaningar. Det spelar ingen roll om arbetsplatsen är en liten verkstad eller ett stort internationellt börsbolag – kvaliteten på arbetet och utmaningarna är det viktigaste, säger Tapio, som sköter uppdraget som informationsansvarig i teknologföreningen Oulun teekkariyhdistys som bisyssla.

Om tävlandet i yrkesskicklighet säger Tapio att det ger honom möjlighet att skapa bredare nätverk, lära känna kompisar som han aldrig skulle träffa annars och lära sig mer inte bara om själva branschen, utan också om sig själv.

– Jag tål hög press betydligt bättre nu, säger Tapio.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6