Iida är företagare inom skönhetsbranschen vid sidan om studierna

Iida Haveri, 18, från Seinäjoki övervägde olika alternativ för yrkesstudier efter grundskolan. Valet stod mellan att studera till närvårdare eller kosmetolog. Till slut valde hon det senare. Skönhet och praktiskt arbete har alltid intresserat Iida.

Det enda hindret för studierna var att det inte fanns någon kosmetologutbildning i Seinäjoki, så Iida valde att studera vid Vasa yrkesinstitut. Iida bor i Seinäjoki, men åker varje dag till Vasa för att studera. Hon räknar med att bli utexaminerad i oktober 2017.

– Mina föräldrar uppmuntrade mig att följa mina drömmar och välja att studera det jag ville.

I arbetet som kosmetolog får Iida planera och ge sina kunder behandlingar för ansikte, kropp, fötter och händer samt lägga makeup. Idén med behandlingarna är helheten.

– Arbetet kräver renlighet, noggrannhet och förmåga att komma överens med kunder av alla typer och i alla åldrar.

– Applicera foundation omsorgsfullt, tona bort med mörka nyanser och framhäv med ljusa, ger Iida som råd när det gäller festmakeup för ung hy. Kom också ihåg att endast hy som är välskött, alltså rengjord och insmord, ser bra ut i makeup.

Iidas hudvårdstips har publicerats bland annat i den kända lokalt distribuerade tidningen Aamulehti.

En kosmetolog är expert på och kompetent inom hudvård, rådgivning och vägledning inom hudvård, massage och makeup. Samarbetet med sakkunniga inom skönhets- och hälsovårdsbranschen samt med modeindustrin och medierna är en del av yrket. Kosmetologen måste också klara uppgifter som hör ihop med företagande, såsom att göra upp affärsplaner och sköta marknadsföring.

Iida ställde upp i FM i yrkesskicklighet 2016 och vann sin gren, det vill säga skönhetsbranschen. Det gav denne mod att starta en egen firma. I snart ett år har Iida erbjudit skönhetsvård i Seinäjoki under namnet Lara’s Hair and Beauty. Hennes salong erbjuder bland annat ansiktsbehandlingar, gelénaglar, klassiska fransförlängningar och sockervaxning.

– Det bästa med företagandet är för närvarande att Iida kunnat samordna arbetet och studierna på ett flexibelt sätt och fått mängder av erfarenhet inom branschen.

En äldre studiekamrat och en av lärarna uppmuntrade Iida att ställa upp i tävlingarna i yrkesskicklighet. I tävlingsuppgifterna ingår många olika behandlingar inom branschen. Iidas mål är att delta i FM i yrkesskicklighet som ordnas i Helsingfors i maj 2017.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6