När hår blir till konst

21-åriga Taiju Koivula har en stor passion för sin bransch. Det är häftigt att kunna göra något som är både konkret och kreativt. Frisören från Kouvola tränar till yrkes-VM, arbetar på en salong i sin hemstad och studerar samtidigt till en yrkesexamen.

– När man har hittat rätt bransch och brinner för att bli så bra som möjligt, så orkar man med långa dagar, konstaterar Taiju.

År 2014 blev hon färdig frisör vid yrkesinstitutet Kouvolan seudun ammattiopisto. Hon har aldrig behövt fundera över sitt yrkesval särskilt mycket – Taiju tillhör den lyckliga skaran som fann sitt kall redan i grundskolan.

– Jag har sommarjobbat inom min bransch ända sedan studietiden. Just nu går jag en läroavtalsutbildning för att ta yrkesexamen. Tiden får utvisa hur jag vidareutbildar mig.

År 2013 började Taiju tävla i yrkesskicklighet. Från Mästare-tävlingarna i Finland har hon fått med sig medaljer två år. Än så länge toppas tävlingskarriären av fjolårets silvermedalj i EuroSkills, alltså yrkes-EM.

– Jag gillar särskilt att göra frisyrer och modiga, framträdande hårfärgningar.

Taiju säger att tävlandet har gjort det möjligt för henne att utvecklas i snabbare takt än om hon bara hade studerat och jobbat. Jag har blivit mycket självsäkrare och stresståligare.
Innan denna mycket upptagna livsfas ägnade sig denna Kouvolabo åt tävlingsdans på fritiden – även det på VM-nivå.

– Jag har alltid varit oerhört tävlingsinriktad.

I frisöryrket måste man kunna känna av situationen och ha god interaktionsförmåga, eftersom kunderna framför sina önskemål först när de sätter sig i stolen. Då måste man vara förberedd – ibland även på att berätta för kunden varför man inte rekommenderar en viss färg eller behandling.

– En frisör kommer i kontakt med personer i alla åldrar och har till uppgift att skapa en frisyr som passar och representerar kunden. Händerna och nacken utsätts för påfrestningar i jobbet, så det är viktigt att styrketräna och stretcha. Man är också ständigt i kontakt med vatten och olika kemikalier, nämner Taiju när hon beskriver yrkeskraven.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6