Viljan att vinna gav Kirsi en silvermedalj

Kirsi Havis, 23, långsiktiga träning belönades med en andra plats i EuroSkills-tävlingen. Till nästa drömmer experten inom skönhetsbranschen om att arbeta med utbildning.

1. Vem är du?

Jag är Kirsi Havi, en 23-årig kosmetolog och frisör. Jag avlade grundexamen inom skönhetsbranschen år 2013 och grundexamen inom hårbranschen år 2016. Jag avlade bägge examina vid Vasa yrkesinstitut. Jag ville avlägga två examina eftersom de kompletterar varandra. Efter examen har jag arbetat vid en ABC-servicestation och gjort sporadiska skift på skönhetssalonger och i Sokos specialaffär för skönhet, Emotion.

2. Varför valde du skönhetsbranschen?

Jag har ända sedan jag var barn varit intresserad av allt som har med skönhet och hår att göra. Jag brukade alltid sminka och göra frisyrer på min syster, och mamma uppmuntrade mig att söka mig till den kreativa och estetiska branschen. Jag tycker om när jag får arbeta med händerna och göra kunder på gott humör.

3. För vilka typer av människor passar den bransch du valt?

Kreativa och utåtriktade människor. Kosmetologens arbete går inte endast ut på att sminka, utan vi sköter om hela kroppen, från ansikte till tår.

4. Fick du en bra bild av ditt yrke vid yrkesskolan?

Ja. I skolan hade vi en egen salong som besöktes av riktiga kunder. Den enda skillnaden mellan att arbeta i skolan och på en riktig salong är att man i en riktig salong har färre arbetskamrater.

5. Vad var hemligheten bakom din framgång i EuroSkills-tävlingen?

Hård träning och tävlingsanda. Jag tränade med en tränare 3–4 gånger i veckan. Syftet med träningen är inte att lära sig nya saker utan att genom att repetera finslipa sin egen prestation. Utan rutin klarar man inte av att utföra tävlingsuppgifterna enligt tidtabellen.

6. Vad krävs för att klara sig i tävlingen?

För att klara sig behövs goda nerver, eftersom det finns många uppgifter som ska utföras och tidtabellen är stram. Dessutom måste man verkligen vilja vinna och våga eftersträva en pallplacering.

7. Vad är bäst med att tävla?

Det bästa är känslan efter tävling, när allt har gått bra och man vet att man gett allt.

8. Vilka framtidsplaner har du?

Jag skulle vilja ha ett arbete där jag kan kombinera skönhetsbranschen och resor. Jag skulle till exempel vara intresserad av arbeta som utbildare vid något slags företag inom skönhetsbranschen.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6