Drömmen om att jobba som reseguide ledde Jaana till att studera resebranschen

Jaana Säkki avlägger för tillfället en grundexamen i turism vid Åbo yrkesinstitut. Studiernas höjdpunkter har varit bland annat utbytesperioden i Singapore, som utvecklade både språkkunskaperna och skapade nya nätverk och upplevelser.

”Jag studerar för tillfället vid Åbo yrkesinstitut för att bli receptionist och avlägger samtidigt studentexamen. Jag valde dubbelexamen för att jag vill ännu fortsätta studera och jag tror att dubbelexamen är till nytta även i de framtida studierna.

I högstadiet var min dröm att bli reseguide. I Åbo är det inte möjligt att utbilda sig till det yrket direkt efter grundskolan, så jag bestämde mig för att studera turism vid yrkesinstitutet.
Det bästa med studerandet har varit att få bekanta mig med olika platser genom praktikperioder och se vad som sker bakom kulisserna i hotellbranschen. Kundservicesituationerna är aldrig likadana. I mitt arbete får man ofta lösa problem, och varje arbetsdag erbjuder nya utmaningar. Som receptionist får man träffa människor från flera olika kulturer, vilket är det bästa med mitt yrke.

Den mest överraskande situationen under studierna har varit när vi under mitt första studieår deltog med klassen i en kocktävling, där vi tävlade mot en proffskock och mot tredje årets studerande. Uppgiften var att planera en trerätters meny som skulle lagas med finska ingredienser. Hela tävlingen filmades för Yles webbsidor.

Jag har också varit på utbyte i Singapore. Under resan deltog jag i lokala föreläsningar och bekantade mig med hur de kommande receptionisterna utbildas i Singapore. Utbildningen är väldigt annorlunda. Exempelvis fick jag se hur tillvägagångssättet i knepiga situationer skiljer sig från det finska. I Singapore studerar de även mycket lagstiftning och floor manager-uppgifter medan vi i Finland satsar på vad som händer bakom disken. I Singapore gör de även mycket övningar i skolan, medan i Finland görs praktikerna hos företag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under resans gång bekantade jag mig med en ny kultur, utvecklade mina språkkunskaper och skapade kontakter med andra unga studerande. Allting i Singapore är mycket större, och det var intressant att se hur studerandet är i en stor stadsstat.

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6