Mot Mästare-finalen i skönhetsvård

Careerias studerande Milja-Mariia Lampi säkrade sin plats i Mästare-finalen som hålls i Joensuu 21.–23.5.2019 vid Mästare2019-semifinalen i januari. Milja-Mariia blev färdig som kosmetolog redan förra året och blir utexaminerad kosmetikrådgivare från Careeria våren 2019 och avlägger genom sina förberedelser och deltagande i Mästare2019-finalen en del av examen, arbete som kräver spetskompetens.

I fråga om Mästare-tävlingen är Milja-Mariia veteran, eftersom hon var med i tävlingen och provade sina talanger redan under sitt första studieår. Under sitt andra studieår kom hon till finalen och nu följs det i Careeria ivrigt med hennes prestation i vårens final.
Som Milja-Mariias tränare agerar även i år yrkesläraren inom skönhetsvård, Marika Lundahl.

– Jag har länge varit med i Mästare-verksamheten, Milja-Mariia är den sjätte tävlaren jag tränat. Som tränare har mina ögon vant sig vid att se potentiella mästare efter att ha tränat sex tävlare till final. Förutom yrkeskunskap krävs det ett starkt psyke och starka nerver för att formen ska hålla även under press, berättar Marika Lundahl.

– Det är alltid spännande att tävla, men nu är det lite lättare att gå med i Mästare, när man redan har erfarenhet. I semifinalen var förhandsuppgiften att göra en reklam för ansiktsbehandling för män med ett specificerat bildbehandlingsprogram. De andra uppgifterna var en ögonbryn- och fransfärgning, en snabb handbehandling och ansiktsbehandling för män, berättar Milja-Mariia.

– Milja-Mariia klarade semifinaluppgifterna galant. Detta år poängsatts uppgifterna på basis av väldigt strikta bedömningstabeller, berömmer läraren sin tävlare.

I finalen som hålls i Joensuu 21.–23.5.2019 består uppgifterna av varje del av examen i skönhetsvård: ansikts-, fot-, hand- och kroppsbehandlingar, hårborttagning, makeup samt uppgifter angående försäljning, marknadsföring samt företagsverksamhet. Dessutom har det under de senaste åren krävts en förhandsuppgift. Förra året var det en video-CV. Även produktkunskap spelar en stor roll. Deltagaren bör kunna hantera de olika produktserierna som används i finalen.Yrkesläraren är med sin tävlare från förberedelserna inför tävlingen ända till slutet.

– Vi stressar inte, utan går med för att ha en trevlig tävling. Varje deltagare har sitt eget sätt att göra och processa tävlingsuppgifterna. En av en viktigaste uppgifterna tränaren har är att förstå detta och anpassa handledningen till tävlaren. Det är pedagogik, sammanfattar Marika Lundahl.

– Jag får otroligt mycket ut av vad Marika ger. Jag kan internalisera alla instruktioner, även förbättringsförslag. Det sätt som Marika använder för att lära passar mig. Hon hjälper mig tagga och kämpa, om det exempelvis känns osäkert ifall jag klarar detta, tackar Milja-Mariia sin tränare.

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6