Saara hittade städbranschen och studerandekåren

Saara Ruti studerar till lokalvårdare. Vägen till yrkesutbildningen var inte helt rak. Först gick Saara nämligen ut gymnasiet.

– Jag hade ingen konkret plan efter gymnasiet. Jag vill inte ta klivet in i arbetslivet genast, utan började se mig om efter en lämplig utbildning. Jag har alltid tyckt om att städa så jag beslöt att kolla upp om man kan studera städning som yrke. Åbo yrkesinstitut hade studier som kändes lämpliga.

Studierna i städbranschen är mångfacetterade och praktiskt inriktade. Man får göra saker hela tiden istället för att bara sitta i skolbänken.

- Det finns många olika slags städmaskiner som vi lär oss att använda i skolan. Det finns allt möjligt att lära sig om städning. Till exempel ska fuktiga utrymmen, sanitetsutrymmen och klassrum alla städas på olika sätt.

Saara har hunnit vara på inlärning på sex arbetsplatser. Sin senaste arbetspraktik gjorde hon som utbyteselev i Holland.

– Inlärningen på olika arbetsplatser har gett mig väldigt positiva erfarenheter. Man får fördjupa sina kunskaper och man lär sig alltid något helt nytt dessutom. Jag gillar att det finns så många perioder med lärande genom arbete, det ger tillfälle att bekanta sig med flera olika arbetsmiljöer. Intressant i Holland var att märka hur mycket mer vatten vi använder här i Finland när vi städar.

Saara har vid sidan om studierna startat en egen städfirma.

– Det är ett sätt att tjäna pengar medan jag studerar. Att hinna med studierna är lätt, jag bestämmer mina arbetstimmar själv. Det kommer hela tiden nya jobbförfrågningar.

Planerna efter slutexamen börjar klarna.

– Jag tänkte söka till studier i affärsekonomi. Det skulle ge mig ännu bättre företagarfärdigheter så att jag kan satsa på min firma.

Saara flyttade till Åbo från Lojo för att studera. Det var spännande att flytta till en okänd stad. Hon hittade många nya vänner i studerandekåren.

- Det var kompisarna som manade mig till att gå med, fast min egen vilja att vara med och påverka förstås också låg bakom. Som medlem i studerandekåren började jag fundera på hur skolan kunde utvecklas. Det är roligt att få påverka skolans angelägenheter, jag har varit med i jättemånga olika grejer.

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6