Yrkestävlingarna väckte motivationen för studerandet i svetsarföretagaren Ville-Pekka Virtanen

EveryWeld Oy:s ägares, svetsaren Ville-Pekka Virtanens berättelse började från yrkesskolan. Virtanen avlade en grundexamen i maskin- och produktionsteknik vid Savon ammattiopisto och deltog i flera yrkestävlingar under studiernas gång. Virtanens, som tidigare ansett sig vara en dålig elev, framtid ändrades totalt till följd av tävlingarna. Svetsning blev den egna branschen, vilket bland annat lett till tävlande mot världens bästa och till grundandet av det egna företaget.

Ville-Pekka Virtanen ansåg sig inte vara bra i skolan förrän yrkesskolan. Beslutet att vara med i yrkestävlingarna vände situationen ut och in – via tävlingarna hittade Virtanen ett för honom fungerande sätt at lära sig.

– Mina lärare sa till mig under mitt första studieår, ”ta loss allt du kan från skolan.” Jag bestämde mig för att börja öva på svetsandet på riktigt. Jag använde dötiden i skolan till att öva svetsning, medan många andra satte sig ner och väntade på nästa uppgift.

Osäkerheten försvann när Ville-Pekka kom till semifinalerna i Yrkes-FM Mästare, ett år yngre än de andra tävlandena.

– Jag tänkte att vad händer när vi alla är lika gamla.
Ett år senare vann Virtanen guld i plåt och svetsning -grenen. Då funderade han på att sluta med tävlandet.

– Jag trodde inte att jag skulle klara av spänningen mera. Jag ville sluta på toppen.
Det gick dock inte så, eftersom Virtanen deltog i flera yrkestävlingar och kvaltävlingar även efter Mästare, exempelvis EM-tävlingen EuroSkills och VM-tävlingen WorldSkills samt de nordiska yrkesmästerskapen.

– Jag ångrar inget. Man lär sig massvis professionellt via yrkestävlingarna. Dessutom är det fint att vara del av ett gäng där alla är i samma position. Gemenskapen i tävlingarna inom såväl det egna laget, tävlingskumpanerna som mellan stödpersonalen är något unikt. Vem önskar sig inte vara en rockstjärna en gång (eller flera gånger) i livet?

Vägen till företagare

Efter att ha blivit klar från yrkesskolan och ett par år i arbetslivet grundade Virtanen sitt eget företag, EveryWeld Oy. Nuförtiden säljer Virtanen sin egen arbetsinsats via företaget till olika delar av Finland och även ibland utomlands.

Arbetsbilden består huvudsakligen av svetsningsarbeten vid klienternas enheter. Mest svetsar Virtanen rörledningar, men ibland jobbar han även på mera exotiska platser, där noggrant och exakt arbete uppskattas. Dessutom har Ville-Pekka gjort exempelvis konstverk för Toivalan Metalli i Kuopio. De berömdaste av konstverken är Sirpa Miettinens Tiedonpuu-skulptur som ligger i Metso Oy:s huvudkontor som Virtanen verkställt samt Antti Immosens Hallittuja silmukoita -verket som befinner sig i Kuopios flygplats som Virtanen monterat och lagt upp.

– Jag är bra och framgångsrik för att jag har tävlat. Min kunskap och skicklighet har jag fått endast och enbart genom att träna inför tävlingarna. Jag övar på någon sak så länge, att dess genomförande är lätt och bekvämt.

Företagarlivet passat Ville-Pekka. Till en början var grundandet av det egna företaget skrämmande,men nuförtiden känns det naturligt. Virtanen har efteråt funderat på att det funnits exempel på företagarkaraktär redan tidigare.

– Redan som högskloveelev lärde jag mig göra produkter för att sälja på nätforum, för vilka det fanns efterfrågan. I yrkesskolan lärde lag mig använda maskinerna och gjorde metalldelar för bilentusiaster.

Ville-Pekka har inte heller lämnat tävlingarna fullständigt. Som intresserad av tävlingsverksamhet har han varit med som domare, publik samt även med som tränare. Den längsta besöksresan var yrkes-VM WorldSkills Abu Dhabi 2017.

– Även vid sidan om tävlingarna finns det många möjligheter, men det är ostridigt att man bland de bästa i världen lär sig lättare och hitta människor, som det skulle ta ofattbart mycket tid.


Ville-Pekka har verkställt bland annat Sirpa Miettinens Tiedonpuu-skulptur för Metso.
Bild: Ville-Pekka Virtanen

Attityden avgör

Enligt Ville-Pekka ger tävlingarna självsäkerhet till det egna görandet. Även elever som anser sig själv vara ”dåliga” får genom tävlingarna en chans till en attitydförändring när man får positiva erfarenheter i fråga om sina prestationer. Så gick det ju för Ville-Pekka också.

Virtanen anser att det mänskliga sinnet överskattar vad man kan få till stånd i tre månader, men underskattar vad man kan göra under tre år, exempelvis i yrkesskolan. Om man överskattar blir man besviken och ger upp. Följderna och frånvaron kan vara ödesdigra för en individs liv. Å andra sidan kan långsiktigt övande ha motsatta följder.

– Tävlandet ändrade mitt liv. Förr tänkte jag att jag vill ja ett jobb så att jag kan leva normalt. Nu tänker jag på vad allt jag kan uppnå om jag studerar flitigt och tror på mig själv. Även om det känns som att man inte går framåt, gör man det alltid. Man kan inte bli sämre än vad man är genom att öva.

 

 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6