Till utlandet

Vill du ut och pröva dina vingar? Det är inte alls omöjligt! Om du studerar i en yrkesläroanstalt har du nämligen möjlighet att åka utomlands. Då får du stifta bekantskap med en främmande kultur och med arbetssätten i ett annat land. På kuppen blir också dina språkkunskaper bättre, och det är något som uppskattas i arbetslivet.

Största delen av yrkesläroanstalternas studerande som söker sig utomlands gör det uttryckligen för att genomföra inlärningen i arbetet där. Att studera utomlands är stimulerande och vidgar vyerna. Under utlandsvistelsen får du självförtroende, mod och även annars perspektiv på livet. Redan några veckors arbete i en främmande kulturmiljö ger en hel del vägkost för utvecklingen av ditt kunnande.

Att planera vistelsen är lärorikt och roligt. I skolan får du hjälp med bland annat att söka en plats för inlärningen i arbetet och bostad. Det finns möjlighet till understöd från en fond för utbyte och inlärning i arbetet utomlands, så du behöver inte klara dig på bara studiestödet.

Du kan också få internationella erfarenheter via tävlingar. Studerande kan tävla i yrkesskicklighet till och med i europeiska och internationella tävlingar. Till många läroanstalter kommer det också studerande från andra länder. Passa på att skaffa internationella erfarenheter och nya vänner i ett annat land!

Yrkeskunnande är internationellt, så tveka inte. Många arbetsgivare uppskattar erfarenhet som förvärvats utomlands, så en period med inlärning i arbetet i ett annat land eller deltagande i internationella tävlingar kan vara till nytta när du söker ditt drömjobb – oberoende av om du söker jobb i Finland eller utomlands.

På mittyrke.fi kan du kika in i studerandes och yrkesproffsens vardag. Olika yrkesrepresentanter berättar om sina egna val och karriärvägar. Fundera; vilket yrke skulle passa på sidan!

Föregående 1 2 Nästa

 

Mer information

 

Maailmalle.net (CIMO)
CIMOs webbplats ger dig information om möjligheter att åka ut i världen.

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6