Kuvituskuva: Skills Finland / Mikko Takkunen

Ut i arbetslivet

Yrkesutbildade personer har goda möjligheter till anställning både i företag och i kommuner. Den kommunala sektorn i Finland har väldigt mycket anställda, så det är många som hittar ett jobb där i stället för i till exempel ett företag. Om du föredrar att ta emot order av dig själv än av andra och du gillar självständigt arbete kan ett eget företag vara din grej.

Utbildning värderas högt, och det syns i plånboken också: de som har en yrkesutbildning har vanligen bra lön. Du bör naturligtvis beakta att en nyutexaminerad brukar få lägre lön än en som jobbat länge, vilket också är rättvist. I allmänhet stiger lönen i takt med att kompetensen ökar; den kan förbättras till exempel genom att avlägga en yrkes- och specialyrkesexamen. När du värderar ditt jobb och du är stolt över ditt kunnande, kan du också begära en ordentlig lön för ditt arbete.

Inom vissa branscher och på vissa arbetsplatser är lönerna mycket exakt fastställda i förväg i allmänna kollektivavtal, på vissa ställen är rörelsefriheten större. Om du vill veta vad den genomsnittliga lönenivån inom en bransch är kan du kontakta till exempel fackförbundet för branschen.

På mittyrke.fi kan du kika in i studerandes och yrkesproffsens vardag. Olika yrkesrepresentanter berättar om sina egna val och karriärvägar. Fundera; vilket yrke skulle passa på sidan!

Föregående 1 2 Nästa

 

 

Var hittar jag jobb?

 
 

Hur stor är lönen?

 

Diskriminering i lönebehandlingen

Jämställdhetsombudsmannen belyser inte bara diskrimineringen i arbetslivet utan också vad lönen baserar sig på i allmänhet.

Statistikcentralen:

Löner inom kommunsektorn

Månadslöner inom den privata sektorn

Månadslöner inom staten

 

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Respons: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Realisering: Skills Finland & Base C6