Töihin ja tienaamaan

Ammattiosaajalla on oivat mahdollisuudet työllistyä niin yrityksiin kuin kuntiinkin. Kuntasektori työllistää Suomessa paljon väkeä, joten esimerkiksi yrityksen sijaan moni löytää työpaikan sieltä. Jos kuuntelet mieluummin omaa kuin muiden pomotusta ja pidät itsenäisestä työstä, saattaa yrittäjyys olla sinun juttusi.

Koulutusta arvostetaan, ja se näkyy lompakossakin. Kannattaa toki muistaa, että vastavalmistunut saa yleensä pienempää palkkaa kuin kokenut konkari, mikä onkin ihan reilua. Yleensä palkka nousee, kun osaaminen karttuu: palkkaa voi parantaa esimerkiksi suorittamalla ammatti- ja erikoisammattitutkinnon. Kun teet työsi huolella ja arvostat omaa osaamistasi, voit hyvillä mielin pyytää työstä kunnollista palkkaa.

Joillakin aloilla ja työpaikoissa palkat on määritelty hyvinkin tarkasti etukäteen yleisissä työehtosopimuksissa, toisaalla liikkumisvaraa taas on enemmän. Alan yleisestä palkkatasosta pääset perille esimerkiksi kysymällä asiaa ammattiliittosta. Ammattiliittojen nettisivuilta löytyy usein palkkatilastoja ja työehtosopimusten palkkataulukot

Alla olevien haastattelujen kautta pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Haastattelut ovat vain makupaloja ja poimintoja - erilaisia uratarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

Edellinen 1 2 Seuraava

 

Mistä töitä?

 

Oletko valmis yrittäjäksi?
Suomen yrittäjien verkkosivuilta löytyy paljon tietoa yrittäjäksi ryhtymisestä.

Avoimet työpaikat
Työ- ja elinkeinoministeriön TE-palvelujen verkkosivuilta löydät tietoa avoimista työpaikoista.

 

Paljonko palkkaa?

 

Palkkalaskuri
Helsingin Sanomien laskurilla voit ottaa suuntaa oman alasi keskipalkoista.

Kaikille samaa palkkaa?
Tasa-arvovaltuutettu valottaa paitsi syrjintää työelämässä, myös palkan muodostumisen perustaa yleisesti.

Tilastokeskuksen palkkatilastot:

Kuntien kuukausipalkat ammateittain vuonna 2015

Valtion kuukausipalkat 2015

Yksityisen sektorin kuukausipalkat vuonna 2015

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6