Amis + lukio

Joskus yksi tutkinto ei riitä. Tai ehkä jokin yksittäinen kurssi kiinnostaa. Tuntuu, että maailmassa on niin paljon opittavaa ja sulatettavaa! Ammatillisen tutkinnon opiskeleminen ei estä opiskelemasta samaan aikaan muutakin.

Voit suorittaa samaan aikaan amiksen, ylioppilastutkinnon sekä lukio-opinnot, tai ainakin osan lukio-opinnoista. Lukio-opiskelijatkin voivat suorittaa opintoja ammattioppilaitoksessa ja sisällyttää niitä tutkintoonsa. Kaikissa oppilaitoksissa ei kuitenkaan ole mahdollista opiskella kahta tutkintoa samaan aikaan.

Käytännössä kahden tutkinnon suorittaminen sujuu näin:

• Opiskelet normaalisti ammatillisessa koulutuksessa, siis ammattioppilaitoksessa tai oppisopimuksella.
• Sen lisäksi opiskelet samaan aikaan lukion kursseja (ehkä jopa kaikki lukion kurssit) ja osallistut ylioppilaskokeeseen.
• Lukiokurssien opiskelu tapahtuu usein aikuis-/iltalukiossa.
• Opiskelet lukiossa äidinkieltä, toista kotimaista kieltä, vierasta kieltä sekä matematiikan tai reaalin kurssit riippuen siitä, kumman aiot suorittaa yo-kirjoituksissa. Kurssit hyväksiluetaan ammatilliseen tutkintotodistukseen eli voit korvata niillä joitakin ammatillisen tutkinnon osia.
• Ylioppilaskirjoitukset hyväksytysti suoritettuasi saat ylioppilastutkintotodistuksen, mutta et lukion päättötodistusta, jos kaikkia lukion kursseja ei ole suoritettu.
• Tavoitteena on suorittaa molemmat tutkinnot kolmessa vuodessa, mutta tarvittaessa tutkintojen suorittamiseen voi käyttää hieman enemmän aikaa.

Kun yksi ammatillinen tutkinto ei riitä...

...on aika etsiä oppilaitos, jossa voi opiskella samalla kertaa kaksi ammatillista perustutkintoa. Kahden tutkinnon opiskelijan tarvitsee suorittaa ammattitaitoa täydentävät ja vapaasti valittavat opinnot vain toisen perustutkinnon yhteydessä.

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun

Täydennystä tutkintoon ja tuntumaa ammattikorkeakoulussa opiskeluun voit saada niin sanottujen väyläopintojen kautta. Käytännössä väyläopintojen opiskelijat suorittavat oman alansa teoriaopintoja ammattikorkeakoulussa. Kaikki amikset eivät kuitenkaan tarjoa tätä mahdollisuutta.

Alla olevien haastattelujen kautta pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Haastattelut ovat vain makupaloja ja poimintoja - erilaisia uratarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

Edellinen 1 2 Seuraava

Faktaa aiheesta

 

Lisätietoja useamman tutkinnon samanaikaisesta suorittamisesta saat suoraan oppilaitoksista sekä opintopolku.fi-palvelusta

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6