Tutkinnot ja ammatit

Tekemällä oppii! Amiksessa opiskellessasi pääset käyttämään sekä päätä että käsiä, sillä opiskelu on luonteeltaan hyvin käytännönläheistä. Opiskelemalla itsellesi ammatillisen tutkinnon saat tietenkin tutkintotodistuksen, mutta ennen kaikkea rutkasti sellaista ammattiosaamista, josta on iloa ja hyötyä työelämässä.

Tiesithän, että amiksesta et valmistu yhteen tiettyyn ammattiin, vaan useimmiten tutkinnon suoritettuasi voit työllistyä monenlaisiin tehtäviin?

Ala- ja tutkintotarjonta vaihtelevat eri oppilaitoksissa: harvinaisia aloja voi opiskella vain muutamassa oppilaitoksessa, yleisimpiä kymmenissä eri puolilla maata. Kannattaakin perehtyä huolella eri oppilaitosten tarjoamiin mahdollisuuksiin, sillä ottamalla opintojen suunnittelussa huomioon omat valmiutesi ja ammattikoulun tarjoamat vaihtoehdot teet opintopolusta oman näköisesi – ja näin opiskelusta mahdollisimman antoisaa.

Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (135 osaamispistettä), yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä) ja vapaasti valittavista tutkinnonosista (10 osaamispistettä).

Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelija voi yksilöllisesti sisällyttää perustutkintoonsa enemmän tutkinnon osia, jos se on tarpeellista työelämän alakohtaisten tai paikallisten ammattitaitovaatimusten taiopiskelijan ammattitaidon syventämisen kannalta.

Amiksessa opiskellaan työelämää varten ja työelämässä. Perustutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella. Silloin huomattavasti suurempi osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla alan töitä tehden. Kertyneen osaamisen ja ammattitaidon oppisopimusopiskelija osoittaa tutkintotilaisuuksissa, jotka nekin pidetään työpaikalla.

Alla olevien haastattelujen kautta pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Haastattelut ovat vain makupaloja ja poimintoja - erilaisia uratarinoita on yhtä paljon kuin ihmisiäkin.

 

Miten hakea?

 

Amikseen hakeminen on helppoa! Haku tehdään netissä yhteishaun kautta:

Opintopolku.fi

 

Eväitä epätietoisille

 

Kymppiluokka eli perusopetuksen lisäopetus
Kymppiluokalla luetaan samoja aineita kuin peruskoulussa, mutta opintoihin kuuluu lisäksi työelämään tutustumista ja ammattiin valmentavia opintoja.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus – VALMA
Koulutuksen alussa tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jossa tarkennetaan, mitä opintoja suoritat ja miten. Koulutuksen aikana harjoittelet hakeutumista ammatillisiin perustutkintoihin ja saat tukea ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.

Erityistä tukea ammatilliseen perustutkintoon tai valmentavaan koulutukseen

Erityisopetusta voidaan järjestää ammatilliseen perustutkintoon ja myös ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa. Voit saada erityisopetusta jos oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitset pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea.

Oppisopimuskoulutus
Kiinnostaako opiskelu oppisopimuksella? Opetushallituksen palvelusta saat tietää kaiken tarpeellisen.

 

Nuorisotakuu

 

Nuorisotakuu.fi
Mitä ihmettä? Hallitus lupaa kaikille alle 25-vuotiaille nuorille työ- tai opiskelupaikan. Lue lisää aiheesta Nuorisotakuu-sivustolta.

 
 

© Opetus- ja kulttuuriministeriö

Palaute: ammattiosaaja@skillsfinland.fi

Toteutus: Skills Finland & julkaisujärjestelmä Base C6