Ammatillinen koulutus

Ammatillisessa koulutuksessa opiskellessasi pääset käyttämään sekä päätä että käsiä, sillä opiskelu on luonteeltaan hyvin käytännönläheistä.

Ala- ja tutkintotarjonta vaihtelevat eri oppilaitoksissa

Harvinaisia aloja ja tutkintoja voi opiskella vain muutamassa oppilaitoksessa, yleisimpiä kymmenissä eri puolilla maata. Kannattaakin perehtyä huolella eri oppilaitosten tarjoamiin mahdollisuuksiin, sillä ottamalla opintojen suunnittelussa huomioon omat valmiutesi ja oppilaitoksen tarjoamat vaihtoehdot teet opintopolusta oman näköisesi – ja opiskelusta mahdollisimman antoisaa.

Miten haen?

Peruskoulun jälkeen haet ammatil­liseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen yhteishaun kautta. Voit etsiä lisätietoja sinua kiinnostavista koulutuksista erilaisten hakusanojen avulla Opintopolusta. Sivuilta löytyy myös hakulomake, jonka voit täyttää yhdessä oppilaan­ohjaajan kanssa. Aikuisopiskelijat hakevat koulutukseen jatkuvassa haussa.

Opiskeluun saa taloudellista tukea

Opiskelu perustutkintokoulutuksessa on ilmaista, ja saat päivittäin myös aterian. Voit saada opintorahaa, asumislisää ja pankista valtion takaamaa opintolainaa. Niiden määrä riippuu asumismuodostasi sekä mahdollisista tuloistasi.

Mikäli oppivelvollisuus laajenee hallituksen kaavailemalla tavalla, myös koulutuksen maksuttomuus laajenee vastaavasti.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksessa koulutuksen järjestäjä voi periä opiskelijalta kohtuullisen opiskelumaksun, jolla katetaan osittain koulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia.

Lisätietoa nykyisestä taloudellisesta tuesta löydät Kelan sivuilta.

Lisätietoa oppivelvollisuuden laajenemisesta löydät Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.