Ammatillinen koulutus + lukio

Voit suorittaa samaan aikaan kaksi tutkintoa eli ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Myös koko lukion oppimäärän voi suorittaa ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opiskelijatkin voivat suorittaa opintoja ammattioppilaitoksessa ja sisällyttää niitä tutkintoonsa. Kaikissa oppilaitoksissa ei kuitenkaan ole mahdollista opiskella kahta tutkintoa samaan aikaan.

Käytännössä kahden tutkinnon suorittaminen sujuu näin:

• Opiskelet normaalisti ammatillisessa koulutuksessa, siis ammattioppilaitoksessa, työpaikalla (oppisopimuksella tai koulutussopimuksella) tai muissa oppimisympäristöissä.

• Sen lisäksi opiskelet samaan aikaan lukion kursseja (ehkä jopa kaikki lukion kurssit) ja osallistut ylioppilaskokeeseen.

• Lukiokurssien opiskelu tapahtuu usein aikuis- tai iltalukiossa.

• Opiskelet lukiossa äidinkieltä, toista kotimaista kieltä, vierasta kieltä sekä matematiikan tai reaalin kurssit riippuen siitä, mitä oppiaineita aiot suorittaa yo-kirjoituksissa. Lukion kurssit tunnustetaan osaksi ammatillista tutkintoa, eli voit korvata niillä joitakin ammatillisen tutkinnon osia.

• Ylioppilaskirjoitukset hyväksytysti suoritettuasi saat ylioppilastutkintotodistuksen, mutta et lukion päättötodistusta, jos kaikkia lukion kursseja ei ole suoritettu.

• Tavoitteena on suorittaa molemmat tutkinnot kolmessa vuodessa, mutta tarvittaessa tutkintojen suorittamiseen voi käyttää hieman enemmän aikaa.

Lue lisää ammatillisesta koulutuksesta + lukiosta Opintopolusta.