Arbetsplats med hjälp av läroavtal

Teemu Hotari inledde sina studier inom hårbranschen i januari 2019 vid yrkesinstitutet Riveria i Joensuu, men blev läroavtalsstuderande följande höst. Det kändes som en förnuftig lösning då man i studierna började med det ämnesområde som intresserar honom mest, dvs. barberartjänster. Teemu genomför sina läroavtalsstudier vid herrfrisörföretaget Mroom.

– Jag lär mig bäst praktiskt ute på fältet när jag får förverkliga mig själv.

Teemus studieväg har ändrats under studietiden. Han började avlägga grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen inom kompetensområdet för frisörarbete, men i takt med att läroavtalet framskred inriktades studierna på kompetensområdet för barberararbete och yrket barberare. Teemu anser att han har kunnat planera sina studier flexibelt och utifrån sitt intresse. Lärarna stödde till exempel beslutet att övergå till läroavtal. Han har fått handledning i både när- och distansundervisning.

– Yrkesinstitutet ger en bra grund för att klara sig i arbetslivet. Vid yrkesinstitutet lär man ut många klipp- och frisyrmetoder samt användning och tillämpning av produkter. Arbetet som barberare är inriktat på kundservice och allt arbete utförs utifrån kundens behov.

Teemu rekommenderar hårbranschen och läroavtalsstudier. Han ser goda möjligheter i branschen till exempel för att göra yrkesprov, och i bästa fall kan arbetet under studietiden leda till en arbetsplats efter examen. Teemu har själv redan fått fast arbete.

Bekanta dig med den relevanta examen!