Bagare-konditor siktar på konditormästare

Sukanya har avlagt grundexamen inom livsmedelsbranschen (bagare-konditor) samt yrkesexamen inom bageribranschen och har dessutom utexaminerats som konditorgesäll. För närvarande avlägger hon specialyrkesexamen inom bageribranschen och siktar på att bli konditormästare. Hon har också fått en praktikplats i Finlands kocklandslag.

Hur bestämde du dig för att studera inom livsmedelsbranschen?

När jag kom till Finland började jag för första gången baka hemma helt själv. Det gick inte så bra då, så jag köpte en bok om att baka. Med hjälp av den började jag pröva på olika saker inom bakning och på så sätt blev jag intresserad av branschen och bestämde mig också för att börja studera inom branschen.

Har du varit nöjd med ditt val?

Jag är mycket glad att jag valde den här branschen. Jag har också blivit förvånad över att jag har lärt mig mycket mer än jag ursprungligen trodde. Det bästa med studierna har varit att utveckla olika smakkombinationer och betona produktens utseende.

Att tillverka gräddtårtor var en av de saker jag ville lära mig att göra rätt. Jag lärde mig det genom att läsa böcker om bakning, titta på YouTube-videor och bara prova på olika tekniker.

Hur har studierna varit?

Jag upplever att studierna i Sampo alltid har ordnats på ett sätt som motsvarar de studerandes behov. Lärarna är experter inom sitt eget område och skoldagarna är mycket intressanta.

Utöver grundstudierna lär vi oss mycket annat, till exempel om koncentration och renlighet.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Mina framtidsplaner är fortfarande lite öppna. Jag är inte så intresserad av att till exempel vara företagare. Men det vet jag säkert att jag vill fortsätta mina studier inom bageribranschen.

Bekanta dig med den relevanta examen!