Bilbranschstudier i Italien

Fanni Heikkinen utnyttjade varje möjlighet under yrkesutbildningen. Hon gjorde inlärning i arbetet i Italien via ett utbytesprogram och grundade tillsammans med sina klasskompisar vid yrkesinstitutet en bilverkstad som UF-företagare.

Fanni Heikkinen utexaminerades våren 2020 från Kainuun ammattiopisto till fordonsmekaniker inom grundexamen inom bilbranschen och kompetensområdet för bilteknik. Hon blev samtidigt student vid gymnasiet. Att avlägga två examina lockade eftersom Fanni alltid haft många järn i elden.

– Bilbranschen intresserade, men å andra sidan var jag också bra i läsämnena i grundskolan. Därför gav jag mig själv en utmaning i att avlägga två examina och kombinerade praktiska färdigheter med teoretiska ämnen, berättar Fanni.

Läsordningen för två examina ändrades periodvis och dagarna var varierande.

– Ja gillade det verkligen! Läroanstalten var mycket flexibel med läsordningen. Vi hade jättetrevligt, bra lärare och trevliga klasskamrater.

Fanni tyckte särskilt mycket om studier på arbetsplatsen. Eftersom hon studerade för två examina, fanns det inte mycket tid över för fritid i schemat. Första året var Fanni en månad på en liten biltvättverkstad och andra året startade hon ett eget UF-företag. I programmet Ung företagsamhet grundar de studerande för ett läsår ett miniföretag som bedriver verksamhet med riktiga pengar, det vill säga ett UF-företag. I programmet går studerandena under läsåret igenom ett företags alla faser, från att grunda till att avsluta företaget. Under tredje året utförde Fanni beställningsarbeten på läroanstalten.

– Man lär sig mycket bättre i praktiken än när man bara pluggar. När man bekantar sig med arbetslivet under studietiden är det inte en så stor tröskel att övergå till arbetet.

Yrkesstudier i Verona

Under sitt tredje studieår var Fanny en månad på studentutbyte i Verona i Italien i februari. På utbytet gör man en del av de inhemska studierna utomlands. Fannis arbetsplats under studierna var en medelstor märkesverkstad för Nissan och Mitsubishi.

Läroanstalten tog hand om de praktiska arrangemangen för studentutbytet och Fanni åkte iväg med en klasskamrat. Under den första utbytesveckan besökte de tre olika skolor för att bekanta sig med bilbranschstudier i Italien.

– Det var verkligen intressant. Vi fick till exempel testa att måla en bil.

I verkstadens lokaler fanns också service, försäljning och försäljning av reservdelar.

– Vi fick tyvärr inte göra så mycket själva. Jag vet inte om det berodde på språkbarriären eller på att alla i bilbranschen i Italien var män. Vi följde däremot noggrant med andras arbete, och jag lärde mig åtminstone mycket om Nissanbilarnas konstruktion.

Märkesverkstaden påminde om de finländska, men sorteringen var överraskande nog bättre där än i Finland.

– En liten besvikelse var hur dålig engelska italienarna på arbetsplatsen kunde. Lyckligtvis talade värdfamiljens döttrar engelska och plötsligt hittade man en kvinnlig lärare i skolan som talade finska, för hennes man var från Sotkamo precis som jag! De bjöd hem oss på lunch. Månadens höjdpunkt var den fantastiska karnevalen som vi deltog i.

Det egna företaget gav många lärdomar

Vid Kainuun ammattiopisto fanns det en kurs om företagande, men Fanni fick det riktiga eldprovet när hon under andra studieåret grundade ett UF Vuosi yrittäjänä (ett år som företagare) -företag med två klasskamrater.

– Jag gick med eftersom det lät intressant och jag var nyfiken. Under årets lopp fick hon rikligt med kunskap, färdigheter och erfarenheter – och lite fickpengar.

Bilverkstaden som Fanni, Hilla Heikkinen och Pinja Kemppainen grundade hette häftigt nog Chicks Fix. Det var kanske delvis tack vare sitt roliga namn som företaget fick mycket publicitet.

I ett UF-företag görs saker nästan som i riktiga företag: till exempel pappersarbeten i anslutning till grundandet av ett företag, reklam, Facebook-sidor, loggor och fakturamallar.

– Först lockade vi släktingar som kunder, men sedan började ordet sprida sig. Ibland var det mycket att göra och ibland lugnare, men det hör säkert till när man är företagare. Lärarna var hela tiden med som stöd och trygghet.

Företagandets höjdpunkt var när Fanni deltog i tävlingen Våga vara företagsam och vann priset för bästa försäljare på andra stadiet i semifinalen i Kajana.

– UF-företagandet och studentutbytet var båda fina erfarenheter som jag verkligen kan rekommendera till alla. Utbytet inspirerade mig att söka till den interkulturella lärarutbildningen vid Uleåborgs universitet för fortsatta studier. Men det var inte det enda alternativet: jag sökte också till ingenjörslinjen och till armén. Vi får se vilken av planerna som lockar mest eller vilken jag väljer, säger Fanni och skrattar.

Text: Pirkko Soininen
Bilder: Fanni Heikkinen och Dreamstime