Byggnadsplåtslagaren måste utveckla sin egen kompetens

Vilken examen har du avlagt?

Jag har avlagt grundexamen i husteknik vid Turun Ammattiopistosäätiö. Jag började studera i augusti 2017 och utexaminerades i februari 2020.

Berätta lite om dina studier.

Studierna var intressanta, jag märkte snabbt att jag utvecklades och det var trevligt att lära sig nya saker. Lärarna och de andra studerande var trevliga.

Hur ser din arbetshistoria ut?

Efter det första året vid yrkesskolan sommarjobbade jag hos Peltisepänliike J. Pohjaluoto. Jag arbetade på läroavtal vid Virte-Metalli hela det andra studieåret. När jag utexaminerades i februari 2020 arbetade jag en tid hos Virte-Metalli och därefter sommarjobbade jag hos Turun Pläkkipelti före armén. Efter armén har jag jobbat på Swegon, fast det inte är ett jobb inom min bransch. Kanske det snart är dags att börja bygga tak igen.

Hurdana färdigheter behövs i arbetsuppgifterna i branschen?

I branschen behövs handfärdigheter, noggrannhet samt förmåga att identifiera och utveckla sin kompetens. Kreativitet och samarbetsförmåga är också en fördel.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa med mitt arbete är att man genast ser resultatet av det egna arbetet. Det är så lätt att följa utvecklingen, och visst är det fint när en list man gjort passar precis som planerat.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag tror att jag nöjer mig med att vara anställd. Jag tror inte att företagande är min grej. Det finns dock goda möjligheter till företagsverksamhet inom branschen och jag rekommenderar det varmt.

Text: Päivi Savolainen