Det är intressant att studera inom turismbranschen

Hur valde ni er bransch?

Hanna: Jag funderade länge på vad som kunde vara en lämplig bransch för just mig. I den här branschen får man resa mycket. Jag skulle också kunna bo utomlands. Branschen har också goda möjligheter att sysselsätta sig. Jag har inte ångrat mig, det här är min grej.

Josefine: Jag tycker om att resa och var också intresserad av att arbeta som flygvärdinna, men jag är för kort för det. I det här arbetet kan man bekanta sig med olika kulturer.

Hur har studierna varit?

Hanna & Josefine: Studierna gick bra och vi har fått göra mycket själva, vilket har varit trevligt. Vi hade vanligtvis teoretiska ämnen två dagar i veckan de andra dagarna studerade vi självständigt. Studierna var mycket flexibla. Vi gjorde en gemensam resa till Budapest och det var en fantastisk upplevelse. Vi skulle också åka på studentutbyte till Amsterdam, men det genomfördes inte på grund av coronapandemin, vilket grämde mig. Vi avlade båda två examina – vid jul utexaminerades vi som reseexperter och lite senare som receptionister. Det var lätt att kombinera två kompetensområden eftersom de obligatoriska examensdelarna var desamma i båda.

Vad har ni lärt er annat än färdigheter i det egna yrket?

Hanna & Josefine: Vi hade mycket praktik i varje period och vi genomförde en del av studierna genom läroavtal. På arbetsplatserna lärde man sig att komma överens med olika slags människor i kundserviceuppgifter. Tack vare studierna är vi nu mer sociala än tidigare. Det hade varit trevligt att studera fler språk.

På vilka arbetsplatser har ni genomfört inlärning i arbetet?

Hanna: Jag har varit på två olika hotell, ett motell, i en restaurang och ett kafé samt i stadens turistinformation.

Josefine: Jag var på ett hotell, i en restaurang och inom kommunens turisttjänster.

Hur ser er framtidsplaner ut?

Josefine: Jag tänkte börja med att arbeta. Jag är också intresserad av att flytta utomlands.

Hanna: Jag vill ännu studera mer marknadsföring, eftersom det behövs i den här branschen. Också jag är intresserad av att åka utomlands.

Text: Johanna Pelto-Timperi

Bekanta dig med den relevanta examen!