Drömmen om en karriär som proffsdansare

Hur blev du intresserad av branschen och har studierna motsvarat dina förväntningar?

Jag började dans som en hobby redan när jag var fyra år gammal, och sedan dess har jag drömt om en karriär som proffsdansare. Jag tänkte att ett bra sätt att nå den drömmen var att börja med att avlägga en grundexamen i dans.

Studierna har motsvarat mina förväntningar i viss mån. Jag var överraskad över antalet uppvisningar vi har haft, ända sedan början av studierna. Jag var också överraskad hur mycket man själv kan påverka vad man studerar och vilka saker man satsar på i skolan. Jag har varit väldigt nöjd med mitt val. Det bästa med studierna har varit att märka hur mycket man själv har utvecklats.

Dansare Aino Mykrä
Bild: Veera Syvävirta

Hur har studierna gått till?

En typisk studiedag börjar med frukost i skolan, och efter går vi för att värma upp inför den första lektionen. På morgonen har vi oftast dansteknik och efter lunch har vi övningar för uppvisningar samt teoritimmar.

Dessutom har jag gjort perioder av inlärning i arbetet vid Rovaniemi teater.

Vad har du lärt dig, vid sidan om kompetens inom din bransch?

Jag har åtminstone blivit mera självständig när jag flyttade till andra sidan Finland för att studera. Dessutom har jag fått enormt med självförtroende, också i andra delar av mitt liv än dans.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag drömmer om högskolestudier inom branscher, och att jobba inom branschen. Med tanke på framtiden är jag kanske även intresserad av entreprenörskap.

Bekanta dig med den relevanta examen!