Eija gjorde sin hobby till ett yrke och studerade till bagare-konditor som vuxen

Vad har du jobbat med innan dina studier som bagare-konditor?

Jag studerade till agrolog när jag var ung. Jag skötte nötdjur och odlade mark tillsammans med min man vid vår gård. Vi åt redan då fina födelsedagskakor i vår familj, för vilka jag gjorde dekorationer från sockermassa. Det blev aktuellt för mig att lära mig ett nytt yrke när vi avstod från nötdjur.

Hur gick det till att du började studera till bagare-konditor?

Att baka kakor var först en hobby och gjorde mig till bloggare. En gång sökte jag information om en bröllopstårta med en krona, krokaner och historia och det ledde mig till att kontakta konditorläraren vid Sampo. När de flera år senare organiserade en kurs om ämnet bad de mig ta del.

Vad fick dig att avlägga examen genom läroavtal?

Jag hade funderat på yrkesstudier inom branschen, men att avlägga grundexamen som dagstudier skulle ha varit svårt för mig att organisera. Efter det hörde jag att man kan avlägga en grundexamen genom läroavtal. Jag grundade mitt eget företag, Kuningaskakut Oy genom vilket jag avlade grundexamen. Utöver grundexamen har jag även avlagt en yrkesexamen för konditorgesäller.

Vad består ditt jobb av idag?

Att driva ett eget företag inom bageribranschen på landsbygden är småskaligt, men jag har en hop stamkunder. Utöver specialkakor gör jag även dekorationer, pepparkakor och konfektyr.

Det nya yrket har även givit mig undervisningsmöjligheter. Jag har hållit utbildningskurser och utbildningsdagar tillsammans med min gamla lärare vid Sampo och egna skolningar vid medborgarinstitutet.

Vad har det studierna i nya yrket givit dig?

Utan yrkesutbildningen skulle jag inte ha kommit till detta läga och fått alla dessa möjligheter. Det har varit fint att se hur läraren och hela anstalten kan stöda studerande framåt. Vid läroanstalten görs det även stadigt samarbete med regionens företagare, industrin och andra aktörer.