Elektronikmontören Joonatans studier bestod av intressanta projekt

Vad fick dig att välja branschen i 9. -klass?

Elektronik var ett självklart val för mig i 9. -klassen. Redan före förskolan var mitt drömjobb att vara elmontör – jag har till och med gamla bilder där jag gräver i min pappas ledningslådor. Jag tror att jag fick min inspiration av min pappa, eftersom han jobbar inom branschen.

Vad har förvånat dig?

Många saker förvånade mig med studierna. Mest var jag förvånad över studiestilen, eftersom den var annorlunda från grundskolan. I grundskolan var jag van vid ett minutschema och klara instruktioner, men i yrkesskolan fick jag mycket mera frihet.

Jag var också överraskad över att lärarna lät mig genomföra så många egna projekt. Mina projekt behandlade dock samma saker som undervisningen, så de räknades som en del av studierna. Lärarna även hjälpte och gav mig stöd i studierna bland annat genom att meka med min studieplan så att den passade mig och även med att skaffa material för mina projekt.

Vad är det bästa med din bransch?

Enligt mig är det bästa mångsidigheten. Endast ens fantasi begränsar vad man kan göra för projekt, det finns så mycket information och idéer på internet. Jag har tyckt om att tillverka små maskiner som gör livet lättare, men har även reparerat elektronik.

El är en naturvetenskaplig bransch, på samma sätt som matematik, så den följer vissa naturlagar. El gör precis som den själv vill, det handlar bara om att styra den.

Vad har varit mest intressant med studierna?

Yrkes-FM Mästare var enligt mig det mest intressanta, eftersom man fick prova sina egna gränser vid tävlingen. Tävlingssituationen lär en enormt med så detaljer och även vilka saker som andra fäster uppmärksamhet vid poängsättningen.

Jag deltog två gången, första gången år 2016 och då placerade jag på fjärde plats och år 2017 då jag vann guld. Efter att ha vunnit guld deltog jag i kvaltävlingen för yrkes-EM EuroSKills och blev en del av laget inför EuroSkills 2018. Vid yrkes-EM blev jag på tredje plats och kom hem med en bronsmedalj.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

I framtiden skulle jag villa arbeta inom branschen i en så bekväm arbetsplats som möjligt. Jag har redan nu en arbetsplats som jag kan se mig själv vid om tio år. Efter studierna går jag armén och efter det fortsätter jag jobba. Vi har ett stort utvecklingsprojekt på gång på jobbet, som jag tror kommer att hålla mig sysselsatt.

Bekanta dig med den relevanta examen!