En akutvårdare på grundnivå arbetar i många olika miljöer

Hur valde du din bransch?

Jag valde denna bransch eftersom jag vill ha ett arbete som har betydelse. Jag arbetade tidigare inom boendeservicen men upplevde att det inte var min grej eftersom arbetet var för rutinmässigt. Som akutvårdare på grundnivå kan jag arbeta i många olika miljöer, vilket passar mig bättre.

Hur har studierna varit?

Studierna har varit precis sådana som jag hade föreställt mig och som jag tidigare hört från andra. Utöver den yrkesinriktade utbildningen studerar jag till sjukskötare vid yrkeshögskolan LAB och eftersom jag har familj har jag länge varit tvungen att fundera på hur många timmar det går åt till studierna och hur långa dagarna blir. Lyckligtvis har jag ändå en underbar stödtrupp hemma som ser till att allt detta möjligt. 

Det bästa med studierna har varit en bra klassgrupp och lärare med erfarenhet. Jag är mycket nöjd med mitt val och upplever att jag varje dag kommer närmare mitt eget yrke som passar just mig.

Jag har också lärt mig mycket annat än färdigheter som behövs i mitt eget yrke. Sådana färdigheter är till exempel samarbete i grupp, kommunikations- och planeringsfärdigheter samt arbetsfördelning.

Hur ser en typisk studiedag ut?

Studiedagarna har varit mycket mångsidiga. Vanligtvis innehåller en dag studier vid båda läroanstalterna.

Jag har också genomfört perioder av inlärning i arbetet på ett servicehus och inom hemvården. Härnäst ska jag genomföra en period av akutvård på fältet.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

När jag utexamineras från Salpaus kommer jag eventuellt att söka till en yrkeshögskola för att studera mer akutvård. Om jag inte kan studera vidare söker jag jobb inom min bransch, men på olika orter.

Bekanta dig med den relevanta examen!