En billackerare är precis och tålmodig

Sargade, bucklade och repade bilar får ett nytt liv och en vacker yta efter att billackerare Emilia Pääkkönen behandlat dem. En grundexamen inom bilbranschen och arbetserfarenhet har gett en god grund för arbetet som billackerare. Dessutom har hon hämtat kunnande från yrkesskicklighetstävlingarna Mästare och WorldSkills.

Klockan är 7:45 på måndag morgon vid K-Caaras verkstad i Joensuu. Billackerare Emilia Pääkkönen har redan tagit på sig arbetskläderna och kollat vilken sorts arbeten hon har idag.

Emilia följer med dagens arbetsuppgifter genom ett system i vilket alla fordon som anländer markeras. Arbetsledaren markerar ett fordon is systemet och vilka behandlingar som ska utföras samt en uppskattning på hur mycket tid det kommer att ta. Ofta kräver en bil båda en bilmekaniker, bilplåtslagare samt billackerare för att uppnå en prima kondition.

En billackerare är ett proffs på ytbehandling av bilar. Hen arbetar med nyreparerade eller annars skadade ytor så att man inte kan se att reparationen ägt rum. Arbetet kombinerar fordonsteknik med konstnärlig kreativitet.

– En billackerare måste ha ett samspel mellan händer och ögon. När man känner på ytan kan man genast avgöra vilka behandlingar den kräver. Ett bra öga för färd är också en fördel. Att välja rätt nyans kräver noggrannhet, berättar Emilia.

Direkt i början av morgonen behandlas en dörr, stötfångare och sidospegel av en Volkswagen Passat. Emilia har hunnit inleda arbetet redan förra veckan med att kitta bort ojämnheter i dörrarna. Till näst ska ytorna slipas så att dörren är jämn.

Efter att Passat-delarna fått den korrekta behandlingar och ytan slipats till rätt grovhetsgrad fästs de i målningsställningar och förs till hallen där lackerandet äger rum. Efter det får delarna torka under lunchpausen.

– Min styrka i det här jobbet är att jag alltid vill lära mig nytt och utveckla mig själv. Ibland har man sämre perioder, då man oftare gör misstag. Men jag vet att alla går genom sådana perioder och att man är allt duktigare efteråt.

Efter lunchpausen här grundfärgen torkat och det är dags att blanda topplacket. Det är viktigt att få rätt nyans, så att den reparerade delen inte skiljer sig från resten av bilen. Som hjälpmedel används en dator, som berättar hur många gram av varje färg som behövs. Det finns även otaliga alternativ av vitt. Efter målandet får delarna torka i en 60-graders ugn.

– I arbetslivet och i tävlingar har jag utvecklats mest i planerandet av arbete och i min förmåga att hantera arbetsprocessen. Jag kan bland annat uppskatta hur länge ett visst skede kommer att ta och hur mycket tid jag har medan delarna torkar.

– Det mest belönande i det här arbetet är hur mångsidigt arbetet är och att man får se sina egna händers arbetes resultat. Vi har även en kul arbetsgrupp och många anser våra verkstadsutrymmen vara de bästa i Joensuu, säger Emilia.