En bred utbildning ger mångsidighet och är ett trumfkort på arbetsmarknaden

Hur kom det sig att du började studera bilbranschen?

Valet var klart för mig redan i ett tidigt skede av högstadiet eftersom bilar alltid intresserat mig. En grundexamen inom bilbranschen möjliggjorde att jag fick ett fördjupat och mångsidigt kunnande om branschen. Först studerade jag tre år bilplåtslagning och därefter ett år billackering.

När jag flyttade över till billackeringssidan kunde jag få till godo en stor del av studierna från plåtslagningen. Bilåplåtslagning och billackering är tillräckligt likadana, så båda examina förstärker mitt kunnande och min position inom arbetsmarknaden.

Hur är det att jobba inom bilbranschen?

En typisk arbetsdag för mig börjar klockan åtta. Arbetsuppgifterna varierar dagligen: det kan handla om en liten reparation, eller att lackera en hel sida av en bil, vilket kan ta 2–3 dagar. Man får verkligen förverkliga sig själv inom mitt arbete.

Det som fascinerar mig inom billackering är hur utmanade det är och det kontinuerliga behovet av att hänga med utvecklingen. Man måste följa med färgtrender och tekniker. Exempelvis nya färgtekniker blir allt vanligare och bilar samt andra fordon förnyas konstant.

Du har även tävlat vid yrkesskicklighetstävlingar. Hur var det?

Efter mina studier deltog jag i yrkes-VM WorldSkills vilket gav mig en chans att se vilka målningstekniker som används i andra delar av världen. Dessutom har jag vunnit silver vid yrkes-FM Mästare.