En skomakare känner till hur man tillverkar läderprodukter

Hur blev du intresserad av skomakarstudierna?

Jag har jobbat med läder som en hobby ända sen jag var liten. När jag hörde att man vid Tavastia kunde studera textil- och modebranschen och bli skomakare, var valet enkelt för mig efter grundskolan.

Hur har studierna varit?

Studierna har gått väl och jag har lärt mig mycket. Den största överraskningen var att vi under det första studieåret kunde resa ända till Paris på en exkursion. Det roligaste har dock absolut varit att göra olika skomodeller och läderprodukter samt att lära sig använda olika maskiner som används inom branschen. Mina studier har gått en aning långsammare på grund av coronaviruset, men annars är jag väldigt nöjd med mitt val.

Studierna är väldigt praktiska och en typisk studiedag består av att tillverka skor och andra läderprodukter. Under årets lopp har jag även haft ett par två veckor långa allmänbildande examensdelar. Annars har jag gjort branschrelaterade jobb inom min avdelning.

Dessutom har jag lärt mig andra egenskaper, som inte är direkt relaterade till mitt yrke. Jag valde exempelvis en kurs franska till mina studier, eftersom jag ville lära mig grunderna. Därutöver har jag avlagt en period vid beklädningslinjen.

Vid vilken sorts arbetsplatser har du avlagt dina inlärningsperioder i arbetslivet?

Jag har varit vid en alldeles vanlig köpcentrum-skomakare, det vill säga en guldsmed som vid sidan även tillverkade läderväskor. Dessutom har jag arbetat vid kostymavdelningen vid Finlands nationalopera och – balett där jag fick repare skodon och ”se bakom kulisserna”. Vid Nationaloperan lärde skomakarna mig även hur man bearbetar läst.

Under mitt första studieår var vid i Paris i ungefär en månad genom Erasmus för att lära oss hur man tillverkar kantskor.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Efter att jag är klar ska jag gå armen, men jag hoppas att jag kommer in i arbetslivet före det. Efter armen hoppas jag att jag kan arbeta med att tillverka läderprodukter. Mitt andra alternativ är att skaffa mig ett par års erfarenhet vid en vanlig skomakare. Upplevelsen att vara i Paris var fantastisk, och vem vet om jag någon gång åker utomlands för att studera vidare!

Bilder: Leo Enho

Bekanta dig med den relevanta examen!