Flygplansmekanikern sköter om planens flygvalbarhet

Vad fick dig att vilja studera till flygplansmekaniker?

Jag hade länge drömt om att jobba inom luftbranschen, och ville ha ett yrke inom den. Jobbet är krävande eftersom det konstant kommer nya teknologier, och man kan aldrig allting.

Hur är det att jobba med flygplan?

Efter att jag blev klar fick jag ett jobb vid Patria. Till mina arbetsuppgifter hör att kontrollera olika system som hör till flygplanet samt att ansvara över felsöknings-, reparations-, och montörsarbeten, vilka är ett måste för att ett flygplan ska behålla sin flygvalbarhet.

En flygplansmontör måste känna till både flygplansteknik och elektronik. I arbetet krävs även stark fysisk och psykisk hälsa. Inom luftbranschen är engelska arbetsspråk, så en god engelska är till fördel, eftersom alla manualer om flygplansmekanik är på engelska.

Du har även varit med i yrkesskicklighetstävlingar. Hur var det?

Jag sökte till yrkeslandslaget eftersom jag ville utvidga mitt kunnande och få nya erfarenheter. Yrkesskicklighetstävlingarna och de internationella nätverken har även hjälpt min karriär. Jag har varit i bl.a. England och Ryssland på tävlingsresor, från vilka jag kommit hem med starkt tävlingskunnande, språkkunskaper och yrkesskicklighet.

FAKTA:

Utexaminerade flygplansmekaniker får jobb: över 90 % av utexaminerade är antingen vid fortsatta studier eller i arbetslivet vid ett jobb som motsvarar deras utbildning eller andra mekaniska yrken. Stora arbetsgivare är försvarsmakten, Patria och Finnair samt gränsbevakninsväsendet.

Savon ammattiopisto fick år 2008 ett godkännande som uppfyller kraven för Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA), vilket har en stor inverkan för de studerande. Detta öppnar upp hela Europas arbetsmarknad. Exempelvis Schweiz är intresserad av arbetstagare med finsk utbildning i flygplansmekanik.

Bekanta dig med den relevanta examen!