Hacer gör människor glada genom att baka

Hacer Sevim älskar att baka. Hon vill göra människor glada genom att baka något gott till dem, gärna turkiska delikatesser. En framtidsdröm är att öppna ett eget kulturcafé i Varkaus.

Hacer inledde sina kockstudier på Varkaus campus vid Savon ammattiopisto i oktober 2020 och slutförde studierna i december 2022. Innan hon flyttade till Finland hade hon studerat till sömmerska och danslärare i Turkiet, men redan då drömde hon om ett eget café.

– Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att glädja folk. Att baka är det naturligaste sättet för mig att göra det på. Mat förenar människor från olika kulturer och att äta är en stor njutning för många. Det är underbart att jag kan göra människor glada genom att baka något gott till dem. Att baka är för mig egentid då jag glömmer bort allt annat.

Som belöning för att hon lyckats väl med studierna och har en strålande attityd fick Hacer under sitt sista studieår ett stipendium för invandrare från föreningen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry.  

– Jag är glad över stipendiet. Det känns bra att mina studier, som gått utomordentligt, och NY-företagandet har uppmärksammats. Jag har jobbat hårt för dem. Jag hoppas att mitt stipendium kan fungera som ett sporrande exempel även för andra studerande invandrare.

– Jag tyckte mycket om mina lärare eftersom de var mycket hjälpsamma och hjälpte mig att lära känna den finländska kulturen. Under studierna lärde jag mig mycket om branschen, till exempel om specialdieter.

Vid sidan av studierna grundade Hacer i februari 2021 ett företag inom Ung företagsamhet, kulturcaféet Kulttuurikahvila NY (Instagram). Ett företag som grundats inom Ung företagsamhet med understöd från skolan är ett enkelt och tryggt sätt att pröva på företagsverksamhet och lära sig dess verksamhetsprinciper.

– Jag fick hjälp av skolan med att grunda företaget, skriva fakturor och skaffa kunder. Först utvecklade jag olika recept hemma och gav lärarna smakprov. De tyckte mycket om mina bakverk och uppmuntrade mig att starta ett företag inom Ung företagsamhet.

Sommaren 2021 arbetade Hacer via sitt eget företag i musikcaféet Musiikkikahvila Kukkakeidas, ett sommarcafé som ägs av tre syskon i Varkaus.

Nu när Hacer utexaminerats söker hon jobb på ett café i Varkaus. Hon skulle också gärna hjälpa andra invandrarstuderande vid sin tidigare skola.

– Min dröm är att någon gång i framtiden öppna ett eget stämningsfullt kulturcafé. Men först vill jag arbeta några år på ett café. Det bästa är när jag kan få finländarna att bekanta sig med den turkiska matkulturen och tvärtom.

Bekanta dig med den relevanta examen!