Hästar och kunder är bäst i hästbranschen

Samtidigt som Johanna Manninen som 9-åring sprang sina första rekord i Finland började hon besöka Manunkyläs ridskola i Nurmo, dit hon cyklade dagligen. Särskilt tyckte hon om att sköta hästar och stallarbete, och dagarna gick åt till att göra sysslorna, men hon tog också ridlektioner.

– Mamma körde mig mellan stallet och tävlingarna och tog med sig spikskorna, skrattar Manninen.

Ridningen avtalades med löpartränaren. Riskerna minimerades genom att hon höll sig till dressyr. Ridning gör gott för kontrollen och balansen i bålen och är därför en bra träning som stöder en löpares karriär. När Manninen och hennes kamrater begav sig till läger utomlands visste de att hon alltid först sökte en plats där man kunde rida. En gång i Spanien kom tränaren med på en ridtur i terrängen, men ponnyn förde tränaren till stallet mitt under utflykten medan de andra fortsatte att galoppera. Hemma i Finland gick Manninen på lektioner och hade också hyreshästar.

Manninen gick en utbildning inom hästbranschen i vuxen ålder vid sidan av sitt intressanta och trevliga dagsarbete.

– Jag njöt också av handledningen och det stod genast klart för mig att jag inte vill börja leda grupper i friidrott eller pilates, berättar Manninen om sitt beslut att söka till studier för hobbyledare för hästar.

Det sista avgörande beslutet kom från ridläraren, som uppmanade henne att studera till hobbyledare för hästar.

– Under samma terrängutflykt uppmuntrade också Tiina Pekurinen, som arbetar på Salpaus, till att studera samma sak. Så här är vi, konstaterar Manninen.

Johanna ser hästbranschen som ett område med många möjligheter

Manninen anser definitivt att hästar är de bästa i hästbranschen.

– De lär oss människor så mycket. Det är härligt att gå till stallet när hästarna tar emot en efter en hård arbetsdag.

Manninen berömmer också sina kunder.

– Jag och gruppen som jag leder övade kadrilj under ett öppet hus-evenemang och glädje och skratt lättade på spänningen under undervisningen. När kunderna tar av sig sin svettiga hjälm och säger ”Det här är så häftigt”, blir jag själv glad.

Som före detta elitidrottare har Manninen lätt kunnat identifiera en nyckelfaktor inom hästbranschen: rutiner.

– Hästarna njuter av rutinerna och av att saker och ting sker enligt samma modell. Inom idrotten når man inte toppen om man inte gör saker rutinmässigt och långsiktigt. Lika viktigt är engagemanget. I hästbranschen kan man inte arbeta utan att brinna för att arbeta med hästar. Arbetet är ett kall lika mycket som engagemang för elitidrott. Det är tur att det finns sådant man brinner för.

Manninen vill uppmuntra hästälskande människor till hästbranschen.

– Hästbranschen är definitivt en värld av många möjligheter. Det finns jobb med travhästar och ridhästar, hästskoning och hästmassör. Det lönar sig säkert att ta reda på mer om du är intresserad. Hittills har studierna varit mycket lärorika. Även om jag inte skulle få jobb inom hästbranschen för resten av mitt liv, har studierna redan varit till enorm nytta. Jag kan säkert tillämpa det jag lärt mig även på andra ställen i arbetslivet, säger Manninen.

Text: Linda Kukkonen
Bild: Johanna Manninen