Ett ögonblick, jag tror någon gått vilse. Vad i hela världen gör unga mediestuderande i ett servicehus?

Vanligtvis sitter de som studerar till att bli tillhandahållare av medietjänster framför datorn, där de till exempel planerar logotyper och affischer eller gör illustrationer eller ombrytning. I dag har tredje årets studerande däremot kommit för att underhålla äldre människor i trakten. – För omväxlings skull fick vi underhålla någon annan än läraren, skämtar studerande Jani Mäkelä. 

De studerande har förberett musikföreställningar och visuella konstverk för servicehusets invånare. Varje studerande har hittat en lämplig roll i projektet – antingen på estraden eller i bakgrundstrupperna. Jani är speciellt nöjd över att kunna utnyttja sina intressen i projektet. – För oss musikintresserade i klassen var det här en mycket fin möjlighet att få uppträda.

Det två timmar långa programmet har förberetts i flera veckor. De studerande har bland annat

Evenemanget ingår i Saku rf:s VälmåendeStrömmar-veckas #AmisTekeeHyvää (#YrkesskolanGörGott)-jippon. Ser man på de studerande, servicehusets invånare och husets personal kan man dra slutsatsen att evenemanget som namnet antyder har bringat välmående.

Tråkigt var det inte men spännande nog

Såväl de studerande som Lea Sirén, som ansvarar för Tredus Mediapolis verksamhetsställe, var nervösa inför evenemanget. Allt gick bra, och efter evenemanget lättade spänningen och skämten haglade.

Studierna har också tidigare präglats av positiv spänning, men Jani och hans klasskompis Ronja Wallgrén minns inte att de skulle ha råkat ut för tråkiga dagar. – I de här studierna får man använda sin kreativitet så mycket att man inte hinner få tråkigt, berättar Ronja. – De här är definitivt de bästa, mest givande och intressantaste studierna i mitt liv, säger Jani som tidigare studerat till kock och merkonom.

Ronja och Jani har under studietiden förvånats över vad de själva kan. Jani, som själv säger att han inte kan rita, har hittat sin inre logodesigner och Ronja har fått göra drömjobb för riktiga kunder. Studiekamraterna har inte bara överraskat sig själva utan också varandra under studierna. Utrop som ”Oj, jag kan sånt här!” eller ”Oj, du kan sånt där!” beskriver stämningen i klassen.

Tillstånd att vara annorlunda och unik 

Ronja och Jani tycker att Tredus Mediapolis är en trevlig studieplats också för att ingen bryr sig om ifall att man är annorlunda. – Kreativiteten får synas och höras, beskriver Ronja. – Här tittar ingen snett på en om man har mycket smink eller speciella kläder, berättar Jani.

Inför besöket i servicehuset anpassade de unga däremot sin färgstarka stil för att bättre lämpa sig för situationen. – De studerande kom inte till servicehuset i döskalletröjor, berättar Lea, som tydligt är stolt över hur de studerande antagit tanken om att beakta sin målgrupp.

Ronjas, Jans och Leas fem tips för den som funderar på studier inom branschen

De studerandes konstverk med naturtema blev kvar i servicehuset Kotipirtti, så jippot fortsätter bringa glädje också efter evenemangsdagen.
Som avslutning på evenemanget fick invånarna i servicehuset smaka på den gräddtårta som Tredus konditorstuderandena bakade. På bilden bagarna som bakade kakan.
Saku rf:s maskot dansade i takt med musiken.
De studerande hade lätt att le efter ett lyckat evenemang.

I det här studieprojektet fick de studerande också utnyttja sådana färdigheter som de lärt sig genom sina hobbyer, som att sjunga och spela instrument.

Bekanta dig med den relevanta examen!